Nelegalna gradnja na ostrvu Sveti Nikola: Na zemljištu Šinavatre "divlji" objekti, nadležni žmurili

Postoje dva “divlja” objekta od 900 kvadrata, djelimično građena na tuđoj parceli...

33209 pregleda 8 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Da se na ostrvu Sveti Nikola kod Budve nelegalno gradilo, i pored toga što je to krivično djelo, potvrđuje i to što na zemljištu firme bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre postoje dva “divlja” objekta od 900 kvadrata, djelimično građena na tuđem zemljištu.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine upisan je teret o postojanju dva objekta na zemljištu Šinavatrine kompanije “Global TS Montenegro”.

”Zabilježba postojanja objekta i to objekta jedan u izgradnji sa prizemljem i prvim spratom površine 762 kvadrata i objekat broj dva u izgradnji prizemlje i dva sprata od 133 kvadrata, nemaju dozvolu i građenje dijelom na tuđem zemljištu sve prema elaboratu”, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “VIjesti” imale uvid.

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca, još prije pola godine zatražila je od Opštine Budva legalizaciju “na crno” izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola.

U zahtjevu podnesenom Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj, a u koji su “Vijesti” imale uvid, traži se legalizacija poslovnih prostora ukupne bruto-površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto.

Kako se navodi, “divlji” objekti su izgrađeni 2007. godine, useljeni su i za njih se plaća porez na nepokretnost.

Naknadno će, kako su naveli u zahtjevu, dostaviti ovjereni geodetski elaborat i prateću dokumentaciju.

To je jedan od gotovo pet hiljada zahtjeva za legalizaciju, dostavljenih u protekle tri godine Opštini Budva.

Najnovijom zabilježbom u katastru potvrđuju se brojne optužbe - da se na kompletnom ostrvu, a ne samo na jugoistočnom dijelu koji je kupio Šinavatra, gradilo prethodnih godina bez dozvole i naočigled Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u čijem zahvatu je ostrvo.

Šinavatra navodno pokušava da nađe kupca za dio ostrva, ali to zvanično nije potvrđeno.

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37 hiljada kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola, na kome su već mimo dozvole bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Šinavatra je komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Divlje objekte na ostrvu gradio je prethodni vlasnik, beogradski biznismen i nekadašnji funkcioner JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću zbog, kako je tada naveo, opstrukcije državnih organa koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove.

Đorđević koji je u Budvi bio vlasnik tri atrakvitne nekretnine - hotela “Admiral”, stare zgrade “Jugoslovenskog riječnog brodarstva” (JRB) nadomak Starog grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima, ili Školju kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom je srušila dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već “na divlje” napravio veliku plažu, spojio Školj, sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put i morske struje, izgradio veliku pontu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća.

On je ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke, biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog šefa DPS-a i Mila Đukanovića.

Mediji su tada spekulisali da je u prodaji posredovao i Miloš Marović, sin tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Đorđević je prodao i zgradu JRB biznismenu Draganu Brkoviću za tri miliona eura, a prodaje i ruskim investitorima hotel “Admiral”.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je namjeravao da gradi pasarelu od Staroga grada do ostrva, na kome bi bili hotelski kapaciteti i vile, te dvije marine - na Havajima i uz starogradske bedeme. Zbog nevraćenog kredita, Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali je odustala nakon što je dio obaveza podgorička firma vratila.

Nakon deceniju, i Subotićeva firma odlučuje da proda imovinu kada se pojavljuje Šinavatrina firma. Ubrzo nakon kupovine, i Đukanovićeva banka “skida” hipoteku sa ostrva.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Šinavatra je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru mediji su povezivali sa bliskim vezama sa Milom Đukanovićem.

O planovima za ostrvo, Šinavatrina firma nikada javno nije govorila. Godinu nakon što je postao vlasnik, Skupština Crne Gore usvojila je Prostorni plan posebne namjene kojim je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja i marine sa 50 vezova, i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”.

Budva traži da se ostrvo zaštiti

I dok Šinavatra navodno pokušava da proda atraktivnu nekretninu, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva još krajem oktobra uputili su urgentni dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - da zaštiti ostrvo Sveti Nikola, odnosno da dobije status zaštićenog prirodnog dobra.

Zahtijevaju i da se, kroz izmjenu Plana posebne namjene za priobalno područje, izbriše planirana gradnja.

Dopis je ministru Ratku Mitroviću uputio zamjenik sekretara Đorđe Zenović (Demokrate).

”Obraćam se molbom da uzmete u razmatranje zahtjev Sekretarijata, a koji se tiče zaštite prirodnih bogatstava koje se nalaze u samom srcu Budve. Naime, na svega kilometar od budvanskog Starog grada nalazi se najveće ostrvo na Južnom Jadranu... Ostrvo se prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume 4. kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840

metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom, ono predstavlja pravi raj za ptice i sitnu divljač, a 60-ih godina prošlog vijeka su bila dovedena dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni”.

Naveo je i da ostrvo predstavlja turističku atrakciju Budve i Crne Gore, kao jedno od omiljenih kupališta turista i mještana.

“Država Crna Gora raspolaže sa više od 100 hiljada kvadrata nekretnina na ostrvu, dok se ostala površina nalazi u vlasništvu mještana, a dio u vlasništvu fizičkih lica koja su na sumnjiv način došla u posjed nepokretnosti sa namjerom da je komercijalizuju i ugroze prirodni ambijent Školja. Naime, Planom posebne namjene za priobalno područje, na ostrvu je predviđena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine za 50 plovila”.

Zenović je ocijenio da bi gradnja ugrozila floru i faunu i prepoznatljivi ambijent i izgled ostrva, ali i kretanje morskih struja i strujanje vazduha, što bi “oštetilo snabdijevanje pijeskom čitave Slovenske plaže, pa bi to dovelo u pitanje nestanak jedne od najljepših plaža u Crnoj Gori...”.

Bonus video: