Pljevlja: Prema većini sela neće niko da vozi, stigla ponuda za gradski prevoz

Linija bi išla od pekare u Židovićima pored kruga preduzeća “Crnagoraput”, “Vektre Jakić”, “Gradske pošte”, Gimnazije “Tanasije Pejatović”, Opštine Pljevlja, Medicinskog centra, do naselja Guke

7246 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Grad bez semafora: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Grad bez semafora: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pljevlja bi uskoro mogla da dobiju organizovan gradski prevoz, nakon što se na javni poziv za dodjelu linija prijavila kompanija zainteresovana za održavanje linija u gradu.

Za većinu seoskih linija nije bilo zainteresovanih prevoznika, potvrđeno je “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Za gradski prevoz na liniji Guke - Židovići, konkurisala je sa dva kombija firma “Milikompani” koja prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” nije dostavila svu traženu dokumentaciju.

Linija bi išla od pekare u Židovićima pored kruga preduzeća “Crnagoraput”, “Vektre Jakić”, “Gradske pošte”, Gimnazije “Tanasije Pejatović”, Opštine Pljevlja, Medicinskog centra, do naselja Guke.

Dužina linije je oko 5,4 kilometara, sa minimalno četiri polaska radnim danima i dva vikendom.

U Opštini su “Vijestima” kazali da preduzeće “Milkompani” nije dostavilo kompletnu dokumentaciju, kao što je red vožnje, cjenovnik i još neka oglasom tražena dokumenta, pa je od vlasnika firme zatraženo da ponudu dopuni.

”Ukoliko ne dostavi traženu dokumentaciju, ponuda ovog preduzeća biće odbijena”, kazali su “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Nadležna komisija Opštine Pljevlja nedavno je otvorila pristigle ponude za javni prevoz putnika za 29 linija u prigradskom i tri u gradskom saobraćaju, a u toku je procedura pregleda vozila i dokumentacije.

Za liniju prema Đurđevića Tari je konkurisala firma “In turist”, kao i za liniju Pljevlja-Zekavice.

Dvojica registrovanih prevoznika, Branko Gačević i Željko Marić, konkurisali su za Vodno, odnosno za Rađeviće i Poblaće.

Od prošle godine liniju prema Gradcu i Šulima održava “Radulović prevoz”, a ta kompanija nije učestvovala na ovom konkursu s obzirom da im je dozvola za održavanje linije izdata prošle godine.

Opština Pljevlja je prošle godine uvela subvencije za prevoz putnika u prigradskom saobraćaju, s ciljem da građani imaju redovan prevoz i da se održe linije, kako prevoznici ne bi podizali cijene, za šta je potrošeno 32.000 eura.

U ovoj godini opština je Budžetom planirala 50.000 eura subvencija za prevoz putnika u prigradskom i gradskom prevozu.

Opština Pljevlja raspisala je nedavno javni poziv za 29 seoskih autobuskih linija i tri gradske.

Na javni poziv mogli su da se jave prevoznici za po dvije linije, svakodnevno, od Pljevalja prema rudarskim naseljima Šula i Gradac, kao i do sela Rađevići, Milunići, Obarde, Zekavice, Vodno i Gornja Brvenica. Traženo je da do sela Raišići prevoznik saobraća svakog radnog dana po dva puta dnevno, a vikendom jednom.

Za sela Hoćevina i Kosanica, traženi su prevoznici koji će saobraćati jednom dnevno.

U drugim slučajevima traženo je da prevoznici organizuju autobuski prevoz dva puta nedjeljno, odnosno ponedjeljkom i petkom, danima kada je u Pljevljima pazarni dan.

Nova srpska demokratija ranije je tražila da lokalna uprava organizuje prevoz putnika tako što će preduzeće Lokalni putevi organizovati posebnu radnu jedinicu za te namjene. Taj stav pravdali su činjenicom da privatnici nemaju interesa da organizuju autobuske linije jer na seoskom području ima jako malo stanovništva.

Loša povezanost sa ostatkom države i gradovima u okruženju

Loša saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostatkom države i gradovima u okruženju, glavna je prepreka razvoju te opštine, a nedostatak redovnih međugradskih autobuskih linija značajno otežava život građanima. U grad na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, skoro da nije moguće doći ili iz njega otići redovnim međugradskim prevozom. Izuzetak je Podgorica prema kojoj je registrovano više polazaka dnevno.

Od marta prošle godine je zbog nerentabilnosti ukinuta linija prema Bijelom Polju, a građani koji namjeravaju da dođu iz jedne u drugu opštinu, moraju da putuju svojim autom ili taksijem.

Pljevlja već petnaestak godina nemaju ni redovnu liniju do Prijepolja, grada u Srbiji udaljenog tridesetak kilometara. Do Prijepolja je jedino moguće stići autobusom za Beograd. Za razliku od ranije, autobusi trenutno saobraćaju svakog drugog dana, pa svi oni koji namjeravaju da putovanje od Prijepolja prema Beogradu nastave vozom teško da se mogu uklopiti u vozni red.

Osim sa Srbijom, Pljevlja su saobraćajno loše povezana i sa Bosnom i Hercegovinom, iako u toj državi živi, radi i studira veliki broj Pljevljaka.

Bonus video: