Pada broj zaraženih, pa će i mjere ublažiti?

Porodice zatvorenika tražile posjete bez obaveznog PCR testa. Galić kaže da je radna grupa juče imala sastanak i da će predlog proslijediti stručnim tijelima na usvajanje

26496 pregleda 137 reakcija 18 komentar(a)
IJZ razmatrao pritužbe i epidemiološku situaciju, predloge će proslijediti nadležnima u Ministarstvu, Foto: SAVO PRELEVIC
IJZ razmatrao pritužbe i epidemiološku situaciju, predloge će proslijediti nadležnima u Ministarstvu, Foto: SAVO PRELEVIC

S obzirom na to da se epidemiološka situacija stabilizovala, postoji mogućnost da se ublaže protivepidemijske mjere, ali i ukine obaveza negativnog PCR testa za posjete zatvorenicima.

To je “Vijestima” kazao direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je rekao da su dobili žalbe porodica zatvorenika, koji traže ublažavanje mjera i mogućnost posjete najbližima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) uz jedan od četiri uslova iz digitalne kovid potvrde.

”Danas smo imali sjednicu radne grupe za borbu protiv kovid-19 u IJZ i analizirali smo pritužbe i epidemiološku situaciju. Svakako će naš predlog biti proslijeđen ostalim stručnim tijelima na usvajanja, a jedna od tema je i ova. Nadam se pozitivnom rješenju. Sve mjere koje smo do sad predlagali bile su namijenjene u cilju zaštite pritvorenika i samih posjetilaca, ali s obzirom na to da se epidemiološka situacija stabilizovala, postoji mogućnost za revidiranje protivepidemijskih mjera”, odgovorio je Galić.

Nekoliko porodica “Vijestima” se prethodnih dana obratilo uz tvrdnju da su ogorčeni jer ni uz posjedovanje brzih antigenskih testova i potvrdu o urednoj vakcinaciji, kao i dokazu o preležanom koronavirusu nisu u mogućnosti da odu u UIKS u posjetu.

”U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ponovo su zabranjene posjete pritvorenim licima i licima na izdržavanju kazne osim uz posjedovanje negativnog isključivo PCR testa dok su posjete advokatima i sudskim vještacima omogućene uz digitalnu kovid potvrdu. Zašto se onda vakcinišemo i zašto postoje brzi testovi? Kako mogu advokati i sudski vještaci, osoblje da ulaze bez onda isključivo tog testa? Postavlja se pitanje kako zaposleni mogu da rade bez problema i bez ikakvih provjera? Zašto su mjere toliko restriktivne za stranke koje dolaze u posjetu, a trajanje posjete je ograničeno na 15 minuta i to preko stakla gdje porodica nema dodira za pritvorenikom, a pak osoblje nema nikakve restriktivne mjere”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Aktuelne mjere protiv koronavirusa na snazi su do 3. marta. Prema aktuelnim mjerama, bračni drugovi i djeca pritvorenika mogu u posjetu uz negativan PCR test, dok su posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama, ali i osobama smještenim u ustanovama socijalne i dječje zaštite, zabranjene.

Obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite je da prvog radnog dana nakon korišćenja godišnjeg odmora ili dijela godišnjeg odmora poslodavcu dostave negativan PCR test ili dokaz da su potpuno vakcinisani i da od posljednje doze nije prošlo više od šest mjeseci.

U Crnoj Gori juče je zabilježen najmanji broj novozaraženih, od 3. avgusta prošle godine. Registrovano je 87 novih slučajeva koronavirusa, a od posljedica infekcije kovid-19 preminule su četiri osobe.

Iz IJZ je saopšteno da su laboratorije analizirale i dostavile rezultate za 1.010 uzoraka. Kazali su da je iz Podgorice 33 pozitivnih, Bara i Nikšića po devet, Rožaja osam, Herceg Novog sedam, Budve i Pljevalja po četriri, Bijelog Polja i Ulcinja po tri, Cetinja i Kotora po dva, dok je po jedan novi slučaj koronavirusa registrovan u Tuzima, Andrijevici i Mojkovcu.

Crna Gora je prošle sedmice bila na 41. mjestu u Evropi, među 52 zemlje po broju novozaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika. Kada je riječ o ukupnom broju oboljelih od početka pandemije do prošle sedmice pala je sa prvog na peto mjesto u Evropi, a ispred Crne Gore sada su po tom kriterijumu Danska, Litvanija, Slovenija i Gruzija.

Nabavili dva nova PCR aparata

IJZ je nabavio laboratorijsku opremu vrijednu 183.800 eura, koja uključuje dva PCR aparata, testove i potrošni materijal.

Oprema je nabavljena kroz prekogranični projekat “Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država - ERI Health”, koji sprovode IJZ, Institut za javno zdravlje Republike Srpske i Zavod za javno zdravlje Sisačko-moslavačke županije.

Projekat se realizuje u programskom području Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Iz sredstava EU finansira se 85 odsto nabavljene opreme.

Galić je rekao da je, pored laboratorijske, u okviru projekta nabavljena i računarska oprema vrijedna 12.000 eura, kao i obezbijeđena edukacija za oko 260 epidemiologa iz zemalja učesnica.

Bonus video: