IJZCG nаbаviо dva PCR аpаrata: Olakšaće rad u laboratoriji

“U skladu sa budžetom projekta, IJZ je nabavio laboratorijsku opremu ukupne vrijednosti 183.800 eura, koja uključuje dva PCR aparata, testove i potrošni material”

5355 pregleda 5 komentar(a)
Foto: IJZCG
Foto: IJZCG

Insititut za javno zdravlje (IJZ) nabavio je dva PCR aparata koji će, kako je saopšteno, značajno olakšati rad u laboratoriji, od obrade uzoraka do tumačenja rezultata.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene institucije, IJZ je PCR aparate nabavio preko projekta „Јаvnоzdrаvstvеnа sprеmnоst zа еpidеmiје i vаnrеdnе situаciје kоје prеlаzе grаnicе držаvа – ERI Health“

Taj projekat se realizuje se u prоgrаmskоm pоdručјu Interreg IPA Prоgrаmа prеkоgrаničnе sаrаdnjе Hrvаtskа - Bоsnа i Hеrcеgоvinа-Crnа Gоrа 2014-2020.

Navodi se da se u okviru projekta „ERI-Health“ realizuju aktivnosti usmjerene na unapređenje javnozdravstvenih aspekata na teritoriji koja je obuhvaćena kroz ovaj program,

“U skladu sa budžetom projekta, IJZ je nabavio laboratorijsku opremu ukupne vrijednosti 183.800 eura, koja uključuje dva PCR aparata, testove i potrošni material”, kaže se u saopštenju.

S obzirom na to da se radi o prekograničnom projektu, 85 odsto vrijednosti se sufansira od novca Evropske unije, a ostali novac predstavlja učešće ustanove.

IJZCG
foto: IJZCG

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da je u cilju što veće automatizacije procesa rada u laboratoriji, dobavljene su dvije potpuno automatizovane platforme, GeneXpert -proizvođača Cepheid i ELITe-ov InGenius.

“Koji korišćenjem univerzalne real-time PCR tehnologije, u potpunosti automatizuju i integrišu proces testiranja od primarnog uzorka do izdavanja rezultata“, dodao je on.

Navodi se da će dobavljeni sistemi značajno olakšati proces rada u laboratoriji, od obrade uzoraka do tumačenja rezultata.

“Povezanost sistema sa laboratorijskim informacionim sistemom će ubrzati proces izdavanja rezultata i na taj način nam pomoći u ispunjavanju rastućih zahtijeva za laboratorijskim ispitivanjem na prisustvo SARS-CoV-2, kao i drugih medicinski značajnih patogena”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da su pored laboratorijske opreme, u okviru ERI HEALTH projekta, nabavili i računarsku opremu za potrebe IJZ-a ukupne vrijeddosti 12 hiljada eura.

Prema riječima Galića, jednako važan segment tog projekta su i edukacije.

“Kroz prојеkat је оbеzbiјеđеnа еdukаciјa zа оkо 260 еpidеmiоlоgа iz zеmаljа učеsnicа, sа mеđunаrоdnim prеdаvаčimа. Takođe, realizovane su edukacije i za sanitarne inženjere, a ubrzo će biti realizovane i edukacije za specijaliste porodične medicine”, rekao je on.

Galić je rekao da trenutna pandemija COVID-19 u svijetu je jasan dokaz potrebe za novim saznanjima o antropozoonozama i vektorskim bolestima jer postoji mogućnost javljanja sličnih epidemija ili pandemija i u budućnosti.

“Prеkоgrаničnа sаrаdnjа је nеоphоdnа zbоg prirоdе sаmih zаrаznih bоlеsti. Tаmо gdје pоstојi prеkоgrаničnа sаrаdnjа, zајеdničkе аktivnоsti i trud dајu bоljе i rеzultаtе i sinеrgiјu”, naveo je Galić.

Navodi se da je jedan od ciljeva projektnih aktivnosti bio i identifikacija komaraca koji su prisutni na našem području i virusa koje ovi komarci nose, a koji kod ljudi mogu izazvati različite zarazne bolesti.

Uzorci komaraca prikupljenih na dijelu južne teritorije Crne Gore poslati su u Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ u smrznutom stanju na suvom ledu.

Rezultati ispitivanja, kako se navodi, pokazali su da niti u jednom od dostavljenih uzoraka komaraca vrste Culex sp. i Aedes sp. sa različitih lokacija na teritoriji Crne Gore, uzorkovanih tokom juna, jula, septembra i oktobra mjeseca nije utvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, Usutu virusa, virusa Dengue groznice, Čikingunja virusa, niti virusa Groznice doline Rifta.

Dobijeni nalazi, kako je saopšteno, ukazuju da u sezoni prošle godine ili nije bilo cirkulacije pomenutih virusa na ispitivanim područjima ili je pak ta cirkulacija bila na vrlo niskom nivou, pa nije bila detektovana ispitivanjem dostavljenog broja uzoraka i jedinki komaraca.

Specijalista epidemiolog Nebojša Sekulić, koji je rukovodio tim dijelom istraživanja, rekao je da su svakom slučaju, rezultati ispitivanja u korelaciji sa slučajevima obolijevanja u humanoj populaciji kojih nije bilo ove sezone.

Bonus video: