Radulović: Crna Gora u budućnosti, više neće biti jedina zemlja regiona koja nema PET/CT skener

"Procedure su zahtjevne. Ni aparat ni obučeni kadar nećemo dobiti 'preko noći', zbog čega mi je žao što ova tema donedavno nikoga u zdravstvu nije interesovala. I to mijenjamo", poručila je Radulović

12889 pregleda 10 komentar(a)
Radulović, Foto: KCCG
Radulović, Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je danas da su dobili projekat te da Crna Gora prvi put dobija PET/CT skener.

"Klinički centar Crne Gore uspješno je okončao kandidaturu za podršku kod Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za projekat "Unapređenje dijagnostike i tretmana pacijenata sa kancerom sa PET/CT sistemom", za ciklus 2022-2023. godina, izjavila je direktorica KCCG, Ljiljana Radulović.

"To znači da Crna Gora, u budućnosti, više neće biti jedina zemlja regiona koja nema ovaj uređaj. Procedure su zahtjevne. Ni aparat ni obučeni kadar nećemo dobiti 'preko noći', zbog čega mi je žao što ova tema donedavno nikoga u zdravstvu nije interesovala. I to mijenjamo", poručila je Radulović.

Iz KCCG su saopštili da je projekat planiran u više faza zbog kompleksnosti procedura i obuka, ali i potrebe izgradnje adekvatnog prostora za smještaj uređaja u KCCG.

Radulović je objasnila da je do sada oko 350 pacijenata iz Crne Gore godišnje imalo potrebu za PET/CT skenerom.

"Ustanovama u inostranstvu, prosječno, svake godine smo plaćali oko pola miliona eura. To znači da smo na svake tri godine ‘gubili' po jedan PET/CT skener u našoj zemlji. Crna Gora je sada na dobrom putu da narednih godina riješi taj problem. Državi ćemo da uštedimo desetine miliona eura, a pacijentima ćemo pružiti pravovremenu zdravstvenu zaštitu", kazala je direktorica KCCG.

Radulović očekuje da bi u početku mogli da pregledaju oko 850 pacijenata godišnje.

"To je duplo više nego u trenutnoj situaciji kada se naši pacijenti šalju u inostranstvo", objasnila je ona.

Iz KCCG su rekli da je IAEA i KCCG su sufinansijeri na ovom projektu.

Bonus video: