Protest penzionera u Bijelom Polju: Ako se ne ispune zahtjevi, blokiraćemo sve raskrsnice prema Podgorici

Oni su naveli da time ne žele nikom da prijete, već samo žele da na taj način ukažu na stanje u kojem se nalaze

13500 pregleda 101 reakcija 86 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Sa protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.03.2022. 14:32h

Na gradskom trgu u Bijelom Polju danas održan je do sada najmasovniji protest penzionera sa sjevera Crne Gore.

Penzioneri traže da im se penzije povećaju na 60 odsto, da penzije ispod 450 eura budu proporcionalno uvećane, da se ponište sva rješenja Fonda PIO izdata penzionerima koji su stekli pravo na penziju nakon stečaja i da sve to bude u primjeni od januara.

Penzioneri su dali rok Vladi od mjeseca dana, a u slučaju neispunjavanja, najavljuju radikalnije proteste.

“Da se najniža penzija od 200 eura po zakonu usvojenom u decembru preinači na 60 odsto najniže cijene, to je 270 eura i da bude u primjeni od januara 2022. godine, da se svim penzionerima koji imaju penzije ispod 450 eura penzije uvećaju proporcionalno i pod tri da se izvrši revizija i ponište sva rješenja Fonda PIO izdata penzionerima koji su stekli pravo na penziju nakon stečaja”, kazao je Sadik Klimenta.

Nakon kraćeg zadržavanja, penzioneri koji su učestvovali u protestu, prošetali su do glavne raskrsnice prema Podgorici i nakratko blokirali saobraćaj.

Oni su upozorili da će, ako se ne ispune njihovi zahtjevi, sljedeći put blokirati sve raskrsnice prema Podgorici. Ranije su tražili povećanje penzija i bolji status u društvu. Naveli su da su ogorčeni ponašanjem prethodne, ali i aktuelne Vlade od koje su očekivali više.

Oni su naveli da time ne žele nikom da prijete, već samo žele da na taj način ukažu na stanje u kojem se nalaze.

Sa današnjeg protesta
Sa današnjeg protestafoto: Jadranka Ćetković

Penzioner Miladin Šebek kazao je da su poniženi dočekali isplatu januarskih primanja.

"Za lijekove nam ne ostaje ništa, a po njihovoj pomoći od 50 eura se zaključuje da nam oni ne žele da živimo duže od jednog mjeseca. Oni ne znaju šta znači kad penzioneri pozajme novac da bi prehranili svoju djecu, ne znaju kako je penzioneru teško da školuje svoju djecu", kazao je Šebek.

Predstavnik invalida rada Marko Hajduković rekao je da penzionerima ne treba pomoć, da oni nijesu socijalni slučajevi, već da su svoje penzije zaradili pošteno, "ali ne ovoliko, nego duplo od ovoga".

Bonus video: