Nikšić: Za preduzetnike obezbijeđen grant, a za nezaposlene obuka i posao

"Ono što smo zapazili je da im treba obučena radna snaga. Različiti su profili koji ih interesuj. Recimo, najviše je iz ugostiteljskih djelatnosti, s tim što imamo i proizvodnu djelatnost, tipa proizvodnja namještaja, obrade drveta“

2248 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je održan info dan za privredna društva i preduzetnike iz te opštine koji su zainteresovani za dodjelu grantova u okviru projekta "Zajedno od znanja do posla".

„Za info dan prijavilo se više od 20 poslodavaca. Cilj nam je da najmanje deset poslodavaca dobije grant, a njihova obaveza biće da određeni broj nezaposlenih obuče na radnom mjestu, a da polovinu od broja obučenih zaposle na period od najmanje šest mjeseci nakon završetka projekta“, kazala je Biljana Pinjatić, koordinatorka projekta.

Obuka je namijenjena nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Nikšić, a planiran je ukupan budžet za projekat u iznosu od 150.000 eura.

"Da bi bio prihvatljiv za grant, podnosilac prijave mora pripadati privatnom sektoru i biti pravno lice ili preduzetnik, registrovan najmanje 12 mjeseci prije objave poziva, registrovan za obavljanje djelatnosti na teritoriji opštine Nikšić, ekonomski operativan i posvećen poštovanju principa dostojanstvenog rada", objasnila je Pinjatić.

U okviru projekta "Zajedno od znanja do posla“, koji realizuju Opština Nikšić i NVO "Biznis centar“, od 15. februara do 15. aprila 2022. godine, otvoren je javni poziv za dodjelu grantova poslodavcima iz Nikšića za obuke na radnom mjestu i zapošljavanje.

Prema riječima Pinjatić, poslodavci koji dobiju grant će biti u obavezi da raspišu pozive za zapišljavanje.

„Prije raspisivanja poziva održali smo četiri info sesije sa zainteresovanim poslodavcima. Ono što smo zapazili je da im treba obučena radna snaga. Različiti su profili koji ih interesuj. Recimo, najviše je iz ugostiteljskih djelatnosti, s tim što imamo i proizvodnu djelatnost, tipa proizvodnja namještaja, obrade drveta“, kazala je Pinjatić.

Projekat "Zajedno od znanja do posla“ se realizuje u okviru Programa Evropske unije i Crna Gora za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu i podržan je kroz grant šemu "Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama Crne Gore".

Bonus video: