Predsjedništvo CANU: Neprihvatljivo je da se sporna pitanja i problemi rješavaju ratom i vojnom silom

"Cjelokupno istorijsko iskustvo Crne Gore svjedoči o borbi za slobodu, koja je uvijek bila protiv moćnijeg od sebe"

11129 pregleda 104 reakcija 17 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters

Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) saopštili je danas da je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države neophodan uslov mira i bezbjednosti u međunarodnim odnosima.

"Sa žaljenjem konstatujemo da su povredom mira ovi politički principi i načela pravde i međunarodnog prava u Ukrajini grubo narušeni. Ovakva demonstracija sile predstavlja veliku prijetnju za mir i bezbjednost Evrope i svijeta. Smatramo neprihvatljivim da se sporna pitanja i problemi u Ukrajini i bilo gdje drugo rješavaju putem rata i upotrebom vojne sile. Zato podržavamo sve napore na udruživanju radi uspostavljanja i održavanja mira", ističe se u saopštenju Predsjedništva CANU.

Oni su dodali da žale zbog svih žrtava ovog rata i saosjećaju sa stradanjem građana Ukrajine.

"Vjerujemo da će demokratska međunarodna zajednica i njene institucije sa razboritošću uticati na okončanje ovih tragičnih događaja. Cjelokupno istorijsko iskustvo Crne Gore svjedoči o borbi za slobodu, koja je uvijek bila protiv moćnijeg od sebe. Pouka tog iskustva je da veličina nije uvijek snaga i da sila nije uvijek pravda. Zato je u tradiciji Crne Gore da podržava one koji brane svoj dom i svoju državu, kao i pravo da slobodno odlučuju o sopstvenoj budućnosti", piše u saopštenju Predsjedništva CANU.

Oni su poručili da daju podršku Nacionalnoj akademiji nauka Ukrajine i da se pridružuju apelu drugih nacionalnih akademija i međunarodnih akademijskih asocijacija za očuvanje državnog integriteta i kulturnog identiteta Ukrajine.

Šesti je dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: