Za nikšićki sport lokalna uprava ove godine izdvaja preko milion eura

"Nakon skoro tri decenije, počela je rekonstrukcija dvorane Sportskog centra koja podrazumijeva postavljanje novog parketa, nabavku novih sportskih rekvizita i postavljanje elektronske zavjese koja će odvajati glavnu od pomoćne dvorane. Vrijednost radova je 240.000 eura"

2018 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Opština Nikšić će ove godine u sport uložiti preko milion eura, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom prezentovanja rezultata konkursa o sufinansiranju programa rada sportskih klubova.

„Opština će ove godine u sport uložiti nešto preko milion eura na godišnjem nivou, što nas svrstava u crnogorske lidere kada je u pitanju ulaganje u sport. Nakon skoro tri decenije, počela je rekonstrukcija dvorane Sportskog centra koja podrazumijeva postavljanje novog parketa, nabavku novih sportskih rekvizita i postavljanje elektronske zavjese koja će odvajati glavnu od pomoćne dvorane. Vrijednost radova je 240.000 eura. Obezijedili smo i dodatnih 58.000 eura koji će biti utrošeni za rekonstrukciju dvije svlačionice koje su u izuzetno lošem stanju, kao i rekonstrukciju malog bazena koji već duže vremena nije u funkciji“, kazao je potpredsjednik Opštine Zoran Tomić.

Kako će rekonstrukcija dvorane trajati najmanje mjesec, lokalna uprava je odlučila da svim klubovima koji u tom periodu nijesu u mogućnosti da koriste besplatne termine izađe u susret i refundira dio troškova koji iznose oko 3.000 eura.

Što se tiče konkursa o sufinansiranju programa rada sportskih klubova, kojim je opredijeljeno 88 hiljada eura, Tomić, koji je bio predsjednik komisije, kazao je da se ove godine prijavio 51 klub, 11 više u odnosu na prošlu godinu, što ih obavezuje, kako je istakao, da u narednoj godini razmišljaju da povećaju budžetska sredstva za sport.

„I pored činjenice da smo kroz reviziju finansijskih izvještaja klubova koji su prošle godine dobili sredstva uočili određeno nenamjensko trošenje sredstava, odluka je bila jednoglasna da ni jedan klub ne odbijemo i da svima bude omogućena prijava na konkurs, uvažavajući složeno finansijsko stanje u kojem se ti klubovi nalaze“, kazao je Tomić.

Napomenuo je da će svi klubovi biti u obavezi da dobijena sredstva namjenski troše „isključivo za dobrobit članova, takmičara i organizaciju takmičenja sportskih klubova, a ne za ličnu korist pojedinaca“. Sredstva su dobila i džudo klubovi koji u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju programa rada sportskih klubova nijesu imali pravo učešća na konkursu, jer u prošloj takmičarskoj sezoni, zbog problema koji godinama prate taj sport u Crnoj Gori, nijesu nastupali na zvaničnim takmičenjima.

„Od ove godine pored već sandardnih modela ulaganja u nikšićki sport iskazanih kako kroz ovaj konkurs, tako i kroz obezbjeđivanje sredstava zahvaljujući kojim će sportski klubovi dobiti besplatne termine za odvijanje trenažnog procesa, odigravanje utakmica tokom godine, obezbijedili smo i dodatna sredstva koja će biti raspoređena shodno urgentnim potrebama koje iskažu sportski klubovi“,kazao je potpredsjednik Opštine.

U cifru od preko milion eura koje lokalna uprava izdvaja za sport, pored sredstava opredijeljenih pomenutim konkursom, besplatnih termina za treninge, rekonstrukciju dvorane, svlačionica i malog bazena, su i sredstva koja Opština Nikšić izdvaja za fudbalski i košarkaški klub „Sutjeska“ i džudo klub „Akademik“.

Riječ je o klubovima čiji osnivač je Opština.

Bonus video: