Popa: Jedna od tri žene tokom života doživi fizičko ili seksualno nasilje, šokantno da se najčešće dešava u porodicama

Veoma depresivna slika i pokazuje da je dug put do iskorjenjivanja svih oblika rodne nejednakosti i nasilja nad ženama i devojčicama

2632 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje konferencije u Podgorici, Foto: PR Centar
Sa današnje konferencije u Podgorici, Foto: PR Centar

Snažne institucije i profesionalan kadar ključne su karike u borbi protiv nasilja u porodici, poručeno je sa konferencije koja je danas održana u Podgorici.

Konferenciju „Odgovor zdravstvenog sistema na nasilje u porodici“ organizovala je nevladina organizacija (NVO) SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica.

Šefica Delegacije Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da čak jedna od tri žene tokom života doživi fizičko ili seksualno nasilje, a šokantno je, kako je dodala, da se to najčešće dešava u domovima i porodicama gdje bi svi trebalo da se osjećaju bezbjedno i sigurno.

“Prečesto ova strašna krivična djela ostaju neviđena, o njima se ne govori, ne bivaju primjećena i zbog toga se nastavlja ciklus nasilja”, kazala je Popa.

Prema njenim riječima, to je veoma depresivna slika i pokazuje da je dug put do iskorjenjivanja svih oblika rodne nejednakosti i nasilja nad ženama i devojčicama.

“Međutim, postoji nada koja dolazi iz rastućeg međunarodnog razumijevanja da je ulaganje u rodnu ravnopravnost prava stvar koju treba da uradimo kao ljudska bića”, rekla je Popa.

Ona je kazala da je borba protiv nasilja nad ženama ključni prioritet Evropske komisije i sada dobija mnogo pažnje, i to na nivou zakona EU.

Popa je rekla da će biti usvojen predlog za direktivu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ona je navela da će taj predlog imati za cilj da osigura da države članice EU imaju efikasne mjere za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kako onlajn tako i oflajn.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović, kazala je da je nasilje u porodici problem zabrinjavajućih razmjera, prisutan u svim zemljama.

“Stoga je administracija na čijem sam čelu posvetila dužnu pažnju borbi protiv nasilja u porodici i navedenu problematiku stavila među svoje prioritete”, navela je Borovinić Bojović, prenosi PR Centar.

Borovinić Bojović je kazala da je uspostavljena međuresorna saradnja, kao i izvanredna relacija sa civilnim sektorom, koja je iznjedrila dobre rezultate na polju borbe na tom polju.

Prema njenim riječima, ukoliko se počiniocima nasilja ne pruži adekvatan tretman kroz djelovanje zdravstvenog sistema, zajedno sa pravosuđem i socijalnom zaštitom mogu, mogu nastati višestruke posljedice prouzrokovane nastavkom nasilničkog ponašanja.

Borovinić Bojović je kazala da je potrebno voditi računa da medicinski tretman bude samo jedan u ukupnom paketu servisa koji su usmjereni na počinioce nasilja, jer, kako je dodala, samo „ozdravljenje“ ne podrazumijeva i prestanak nasilničkog ponašanja.

Kako je navela, Ministarstvo zdravlja posebnu pažnju posvetilo tom izazovu i to na različitim nivoima.

“Prije svega stvaranjem institucionalnih mehanizama za podršku žrtvama, što podrazumijeva i rad sa počiniocima nasilja, kao i jačanjem sopstvenih kapaciteta da odgovore na potrebe žrtava nasilja“, dodala je Borovinić Bojović.

Izvršna direktorica NVO SOS telefona Podgorica, Biljana Zeković, ocijenila je da su u zdravstvenom sistemu potrebna konkretna rješenja u cilju boljeg i kvalitetnijeg pristupa problematici porodičnog nasilja koja bi doprinijela kvalitetnijem i dugotrajnijem procesu zaštite žrtve.

Ona je rekla da je svrha projekta bila unapređenje odgovora zdravstvenog sistema na nasilje u porodici u skladu sa EU standardima i najboljim praksama, uz aktivno učešće organizacija civilnog društva u kreiranju zakona i javnih politika.

Zeković je navela da je tokom projekta ojačano strateško partnerstvo i međusektorska saradnja organizacija civilnog društva i zdravstvenih ustanova.

“Kroz čitav set aktivnosti unaprijeđeni su institucionalni mehanizmi zaštite za zaštitu žrtava nasilja u porodici u zdravstvenom sektoru i stvoreni su uslovi za sistemsko obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih zdravstvenom sektoru“, dodala je Zeković.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za strateško planiranje u javnoj upravi, međunarodnu saradnju i IPA projekte u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marija Hajduković, rekla je da je nasilje u porodici realnost, koja nažalost nerijetko ima fatalan epilog.

“Naš cilj, i posebna obaveza prema građanima Crne Gore je da stvaramo snažne institucije i javnu upravu koju će odlikovati kultura empatije, jednakosti, pristupačnosti i inkluzivnosti”, poručila je Hajduković.

Prema njenim riječima, ostvarenje tog cilja jedino je moguće ako se mijenja kultura rada i djelovanja.

“Ako pomjeramo fokus sa pojedinaca na timski rad, jačamo odgovornost, i snažno se borimo protiv svih vidova korupcije, poltičkih uticaja ili uticaja jačeg“, navela je Hajduković.

Bonus video: