Tivtu vraćaju dio ranijih dugova?

Morsko dobro planira da tokom ove godine na području Tivta završi i više aktivnosti i projekata čija je realizacija počela, ili je bila predviđena za 2021. godinu

3992 pregleda 1 komentar(a)
Dio Ponte Seljanova kuda treba da prođe novo šetalište, Foto: Siniša Luković
Dio Ponte Seljanova kuda treba da prođe novo šetalište, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće Morsko dobro (MD) ove će godine na području Opštine Tivat investirati ukupno 1.061.917 eura.

To piše u Planu korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za 2022, na koji je saglasnost dala Vlada Crne Gore.

U MD procjenjuju da će sa podruja Opštine biti ostvareno devet odsto od ukupno za 2022. godinu očekivanih svih prihoda tog preduzeća od 8,34 miliona eura, te je stoga isti procenat odvojen i za investicije te firme u tivatsku obalu. To znači da je na raspolaganju za investiranje u Tivtu iznos od 750.510 eura, ali se od njega odbija cifra od 279.558 eura na ime redovnih troškova poslovanja MD, pa za investocije od prihoda ostvarenih iz Tivta, ostaje iznos od 470.952 eura.

MD će međutim, za razliku od niza ranijih godina, ove na to dodati još skoro 591 hiljadu eura od prihoda ostvarenih u drugim opštinama, kako bi se koliko-toliko ublažio nesrazmjer koji se na štetu Tivta u ranijem periodu više godina dešavao u investicionoj politiuci tog državnog preduzeća.

U Planu korišćenja sredstava MD za 2022. piše da će se u izradu projektne dokumentacije i njenu reviziju za uređenja obalnog šetališta u Donjoj Lastvi u dužini od 300 metara na potezu od parka Ivovića do crkve Svetog Roka uložiti 29.500 eura, dok će izrada projektne dokumentacije sa revizijom za rekonstrukciju mula ispred crkve Svetog Roka koja se inače, najavljuje pa odlaže već godinama, koštati 12.500 eura. Za izradu idejnog rješenja sanacije obalnog platoa ispred hotela “Kamelija” u Donjoj Lastvi, biće izdvojeno 5.000 eura.

MD planira da do kraja ove godine uloži 400.000 eura u radove na prvoj fazi izgradnje novog obalnog šetališta na potezu od crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi do Lepetana, dok će dodatnih 20.000 eura biti izdvojeno za nadzor nad tim radovima. Ovogodišnje učešće ovog JP u nastavku izgradnje obalnog šetališta na Belanima koje je prije skoro dvije godine započela Opština Tivat, iznosiće 100.000 eura.

MD izdvojiće i 6.250 eura za izradu studije tehničko-tehnoloških uslova za lokacije sedam sidrišta za manja plovila i jahte u Tivatskom zalivu, dok će za troškove komunalnog održavanja, rekonstrucije i održavanja postojeće javne rasvjete i hortikulturnog uređenja površina u zoni morskog dobra u Tivtu koje nisu izdate u zakup, biti odvojeno 135.000 eura. Za sanaciju platoa na potezu od hotela “Mimoza” prema Pakovu u dužini od 150 metara, Morsko dobro će izdvojititi 70.000, dok će sanacija oko 1.500 kvadratnih metara površine platoa ispred hotela “Kamelija” koštati 90.000 eura.

Za sanaciju i uređenje postojeće infrastrukture - mostova, staza, nasipa, postavljanje mobilijara i hortikulturno uređenje rezervata prirode “Tivatska Solila” MD će potrošiti 20.000, dok će redovni godišnji monitoring stanja životne sredine na Solilima koštati 6.000 eura. Za razne druge manje troškove na području opštine Tivat tokom 2022. (sitne sanacije obale, nabavku komunalne galanterije, uklanjanje objekata, postavljenje mobilijara, troškove monitoringa i nadzora) Morsko dobro je planiralo iznos od 167.670 eura.

MD planira da tokom ove godine na području Tivta završi i više aktivnosti i projekata čija je realizacija počela, ili je bila predviđena za 2021. godinu.

Bonus video: