Mještani grbaljskih sela pozvali Abazovića da zatvori kamenolom

Kako naglašavaju, obratili su se i Upravi za inspekcijske poslove, koja je izvršila nadzor kamenoloma i utvrdila da je mehanizacija parkirana, te da je firma “Carinvest” izgubila status koncesionara, ali ne i pravo i obavezu da odradi radove na rekultivaciji bivšeg površinskog kopa Platac

6186 pregleda 6 komentar(a)
Kamenolom Platac kod Kotora, Foto: Vijesti
Kamenolom Platac kod Kotora, Foto: Vijesti

Mještani grbaljskih sela Višnjeva i Krimovice organizovaće u nedjelju veliki protest nezadovoljni ignorantskim ponašanjem Vlade koja i pored njihovih upozorenja ne želi da zatvori kamenolom Platac kojim je proteklih deceniju i po gazdovala firma gradonačelnika Budve Marka Carevića, već je objavila javni poziv za davanje koncesije na tri decenije.

Oni su uputili dopis potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, navodeći da su izričito protiv odluke Vlade, na osnovu koje je Ministarstvo kapitalnih investicija raspislao javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena ležišta Platac.

Resor na čijem se čelu nalazi ministar Mladen Bojanić, proteklih mjeseci, od kada je javnosti predstavljen koncesioni akt, našao se na udaru optužbi mještana, Opštine Kotor, ali i NVO MANS, da je cijeli postupak navodno namješten da kamenolomom, kao i u proteklih 15 godina, gazduje kompanija “Carinvest”. Posljednjeg dana prošle godine, “Carinvestu” je istekao ugovor.

”Bili smo na sastanku kod predsjdnika Opštine Kotor Vladimira Jokića, koji je podržao naše napore. On je 14. februara uputio Ministarstvu kapitalnih investicija mišljenje Opštine Kotor na odluku Vlade, gdje podržava stav mještana Grblja, te rukovodstva mjesnih zajednica na ovom području. Zahtijevao je da se nakon isteka postojećih koncesionih ugovora izvrši sanacija i rekultivacija postojećih, bez mogućnosti otvaranja novih koncesionih područja”, navode mještani u pismu Abazoviću.

Kako naglašavaju, obratili su se i Upravi za inspekcijske poslove, koja je izvršila nadzor kamenoloma i utvrdila da je mehanizacija parkirana, te da je firma “Carinvest” izgubila status koncesionara, ali ne i pravo i obavezu da odradi radove na rekultivaciji bivšeg površinskog kopa Platac.

”Isto tako, Srpska pravoslavna crkvena opština grbaljska na sastanku koji je održan u maju 2020. donijela je jednoglasnu odluku da je izričito protiv svih novih kamenoloma na teritoriji Grblja koji ugrožavaju crkve i crkvenu imovinu. Mjesna zajednica Savina Donji Grbalj donijela je jednoglansu odluku da je protiv davanja novih koncesija, otvaranja kamenoloma, deponija, asfaltnih baza i drugih projekata koji bi degradirali prostor na ovom području. Kamenolom dodiruje zonu za turizam po Planu priobalnog područja Crne Gore”, navode mještani grbaljskih sela.

Oni su podsjetili Abazovića da je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti rekao da “Carinvest” neće dobiti produžetak koncesije.

”Molimo vas da nam pomognete da zaštitimo život na selu, životnu sredinu i da umjesto rada mašna, prašine, miniranja, mirisa asfaltne baze, slušamo žagor djece, cvrkut ptica i uživamo u prirodnim ljepotama maših sela na obali mora. Pozivamo vas da posjetite naš kraj i uvjerite se na licu mjesta o svemu što smo napisali”, ističu mještani.

Mještani su u proglasu naveli da će u nedjelju održati mirni protest u selu Višnjeva u mjestu Nerina nezadovoljni jer niko od nadležnih kojima su se obraćali nije reagovao.

”Nijesmo naišli na razumijevanja sadašnje vlasti, nema pomaka u rješavanju naših problema. Više puta smo se obraćali svim predstavnicima, sada već tehničke Vlade, kao i ambasadama u Crnoj Gori. Pozivamo sve činioce vlasti da daju doprinos u rješavanju našeg problema, dok ćemo mi mještani preduzeti sve zakonske i građanske mogućnosti”, poručuju mještani.

Bonus video: