Srzetnić podržala odluku EU da obustavi distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik

Crna Gora će, kao što je najavljeno iz Vlade, pratiti mjere EU prema Rusiji, pa prema tome i mjere koje se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija i propagande preko medija koji su prepoznati po plasiranju lažnih vijesti

9463 pregleda 155 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, poručila je da snažno podržava odluku Evropske unije da obustavi distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik.

Ona je istakla da ne smijemo dozvoliti sa se u Crnoj Gori šire dezinformacije i propaganda kojom se pokušava opravdati napad na Ukrajinu.

Iz Ministarstva su pojasnili da se u saopštenju Evropske komisije, koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Russia Today i Spjutnik, navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, “predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti Evropske unije (EU)”.

“Obavili smo konsultacije sa regulatornim tijelima i obavijestili ih o odluci Evropske unije. S tim u vezi, na današnjoj sjednici Vlade predložiću usvajanje Zaključka o pridruživanju Crne Gore ovoj odluci EU i preporuke Agenciji za elektronske medije (AEM) i Agenciji za elektronske medije i poštansku djelatnost (EKIP) da, shodno svojim nadležnostima, donesu odluke u skladu sa stavom Vlade i Savjeta EU”, kazala je Srzentić.

Kako navodi Srzentić, problem širenja dezinformacija i propagande prepoznat je i okviru Medijske strategije Crne Gore. Ovim strateški dokumentom,koji će se uskoro naći na javnoj raspravi, predviđene su konkretne mjere za suzbijanje širenja dezinformacija i medijske propagande.

Crna Gora će, kao što je najavljeno iz Vlade, pratiti mjere EU prema Rusiji, pa prema tome i mjere koje se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija i propagande preko medija koji su prepoznati po plasiranju lažnih vijesti. Dodala je da će se nastaviti sa usklađivanjem naše normativne i institucionalne prakse sa odlukama Evropske unije.

Savjet Agencije za elektronske medije ima nadležnost za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, a Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za blokadu internet domena, u skladu sa procedurama.

"U saopštenju Evropske komisije navodi se da su suspendovane sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji, a mjere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primjenjuju", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: