WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. "U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno"

2737 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

"Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

"Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih", poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

"WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema", navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. "U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno".

Bonus video: