Dozvoljavaju se posjete ZIKS, ustanovama socijalne zaštite, ukida se kovid potvrda u vjerskim objektima...

"U zatvorenim sportskim objektima dozvoljava se prisustvo publike do trećine broja sjedišta uz posjedovanje kovid potvrde i uz po dva slobodna mjesta između gledalaca. Sportskim događajima na otvorenom dozvoljava se prisustvo publike do 50 odsto u odnosu na broj sjedišta bez kovid potvrde uz po jedno slobodno mjesto između gledalaca", rekao je Galić

66247 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Galić, Foto: Printscreen YouTube
Galić, Foto: Printscreen YouTube

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić rekao je danas da je shodno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, Vlada Crne Gore usvojila sljedeće mjere u borbi protiv novog koronavirusa koje važe od 4. do 17. marta:

"Dozvoljavaju se posjete licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata. Dozvoljavaju se posjete licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata, sa ili bez PCR testa uz obezbjeđivanje fizičke pregrade i zabrane bliskog kontakta. U zatvorenim sportskim objektima dozvoljava se prisustvo publike do trećine broja sjedišta uz posjedovanje kovid potvrde i uz po dva slobodna mjesta između gledalaca i poštovanje ostalih osnovnih epidemioloških mjera. Sportskim događajima na otvorenom dozvoljava se prisustvo publike do 50 odsto u odnosu na broj sjedišta bez kovid potvrde uz po jedno slobodno mjesto između gledalaca i poštovanje ostalih epidemioloških mjera. Ukida se obaveza posjedovanja kovi potvrde u vjerskim objektima uz obavezu poštovanja epidemioloških mjera. Ukida se obaveza zaposlenih u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dječije zaštite da poslodavcu nakon odmora dostavljaju negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji", rekao je Galić na konferenciji za medije, povodom trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori izazvane pandemijom koronavirusa.

On je kazao da je nekoliko zadnjih nedjelja globalni pad novooboljelih kao i kod nas.

"Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 50 procenata u odnosu na prethodne dvije nedjelje. Broj preminulih u prethodne dvije sedmice je manji za oko 55 procenata. Trenutna epidemiološka situacija je najpovoljnija u zadnja četiri mjeseca", rekao je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović je rekla da je poslije više od sedam mjeseci broj kovid pacijenata u KCCG pao ispod 20.

"Kod nas se trenutno liječi 17 pacijenata, u cijeloj Crnoj Gori 66. Zatvorili smo staru medicinsku školu, oslobodili glavno odjeljenje interne klinike koje se adaptira i sada su naši kovid pacijenti smješteni ili u Infektivnoj klinici ili u dijelu Interne klinike koji se ne renovira.Specijalna bolnica Brezovik više nema potvrde da bude kovid bolnica s obzirom da se kod njih nalaze samo dva pacijenta", kazala je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

Ona je dodala da je stanje u ostalim bolnicama sljedeće:

OB Bar - 16 pacijenata, OB Pljevlja - deset, OB Kotor - osam, OB Berane - pet, OB Nikšić - pet, OB Bijelo Polje - tri.

"Ukoliko se ovakav trend nastavi očekujem da KCCG dodatno ubrza rad na svim odjeljenjima. Ljekari svih specijalnosti koji su osim redovnog posla bili posvećeni kovid pacijentima sada će kako očekujemo biti rasterećeni pa će im fokus biti na svojim primarnim pacijentima. Nadamo se da će vrijeme čekanja na redovne pšreglede biti kraće nego danas", kazala je Radulović.

Ona je poručila da je u do 50 odsto slučajeva uzrok dužeg čekanja na specijalistički pregled to što se pacijenti ne javljaju na telefon ili ne pojave u zakazanom terminu.

"Svakog pacijenta koji iz različitih razloga nije u prilici da dođe u zakazanom terminu, još jednom molim da na vrijeme otkaže pregled kako bismo se reorganizovali i omogućili ostalim pacijentima da dođu do specijalista i subspecijalista", kazala je Radulović.

Galić je rekao da se za sada razmišlja da se kovid potvrde u većini slučajeva ukidaju, a da će upotreba maski biti na stanju dok imamo pandemiju na ovom nivou.

"Pandemija nije odjavljena, moramo biti oprezni. Nakon primljene treće, buster doze, validnost potvrde nije ograničena", rekao je on.

Bonus video: