Formiraće savjet za implementaciju palijativne njege

Vlada na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o osnivanju palijativne njege u zdravstvenom sistemu Crne Gore, čiji je cilj produžena bolnička njega, rehabilitacija i palijativno zbrinjavanje oboljelih u terminalnoj fazi bolesti

3797 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja planira da formira Savjet za implementaciju i praćenje palijativne njege, čiji će cilj biti stvaranje uslova za osnivanje te vrste tretmana u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su najavili da će, u okviru tog stručnog tijela, biti formirani i multidisciplinarni timovi, na čelu sa izabranim ljekarima, koji će brinuti o pacijentu i njegovoj porodici.

“Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o osnivanju palijativne njege u zdravstvenom sistemu Crne Gore, čiji je cilj produžena bolnička njega, rehabilitacija i palijativno zbrinjavanje oboljelih u terminalnoj fazi bolesti”, rekli je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su pojasnili da palijativna njega predstavlja pristup koji poboljšava kvalitet života pacijenta i njihovih porodica suočenih sa problemima neizlječivih, uznapredovalih bolesti putem sprečavanja i ublažavanja patnje, bola i drugih problema.

“Palijativna njega obuhvata pacijenta, porodicu i zajednicu i nastoji očuvati najbolji mogući kvalitet života sve do smrti”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da, kada tok bolesti dođe u fazu da aktivno liječenje više ne može produžiti život, fokus se usmjerava sa kurativnog na palijativni.

Iz Ministarstva su podsjetili da je, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, propisano da zdravstvena djelatnost koja se obavlja na primarnom nivou zdravstvene zaštite, obuhvata i zdravstvenu njegu, uključujući palijativnu.

“Tim zakonom je propisano da zdravstvene ustanove, koje pružaju bolničku zdravstvenu zaštitu, mogu da organizuju i dugotrajnu - produženu bolničku njegu, rehabilitaciju i palijativno zbrinjavanje oboljelih u terminalnoj fazi bolesti”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su ocijenili da, po tom pitanju, u Crnoj Gori do sada nije urađeno ništa.

“Ministarstvo zdravlja planira da formira stručno tijelo – Savjet za implementaciju i praćenje palijativne njege čiji će cilj biti stvaranje uslova za osnivanje ove vrste tretmana u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u okviru Savjeta biće formirani i multidisciplinarni timovi koji će brinuti o pacijentu i njegovoj porodici.

“Izabrani ljekar će biti na čelu multidisciplinarnog tima koji je sastavljen od psihologa, fizijatra, onkologa, anesteziologa, socijalnog radnika i patronažne sestre”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su najavili da će službe za specifično palijativno zbrinjavanje biti formirane na primarnom nivou zdravstvene zaštite u okviru domova zdravlja, kroz patronažne timove kao i u domovima zdravlja koji imaju stacionare.

“U narednom periodu, zadatak stručnog savjeta biće da radi na osnaživanju palijativne njege i stvaranju uslova za formiranje Centra za palijativno liječenje teških onkoloških i neuroloških pacijenata”, poručeno je iz Ministarstva.

Bonus video: