Od posebnog značaja gdje god radila

Ministarstvo prosvjete i Univerzitet dostavili predlog i mišljenje premijeru - da se u crnogorske državljane upiše i prof. dr Dragana Labović Vukić Iz CGO-a upozoravaju na rastući broj dodijeljenih počasnih državljanstava, koja, kako tvrde, izazivaju kontroverze

4804 pregleda 0 komentar(a)
Na predlog MPNKS, Krivokapić predložio još jedno počasno državljanstvo, a MUP potpisao, Foto: Boris Pejović
Na predlog MPNKS, Krivokapić predložio još jedno počasno državljanstvo, a MUP potpisao, Foto: Boris Pejović

Dvogodišnja eksterna saradnica državnog Univerziteta Dragana Labović Vukić dobila je počasno državljanstvo kao osoba od posebnog značaja za interese Crne Gore, iako je u međuvremenu radni angažman nastavila u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Univerzitet u decembru prošle godine dostavili su predlog kabinetu premijera Zdravka Krivokapića da se u spisak crnogorskih državljana upiše i prof. dr Dragana Labović Vukić.

Taj podatak je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobila organizacija Centar za građansko obrazovanje.

Labović Vukić je dvije godine bila eksterni saradnik na tri fakulteta UCG, iako je prethodno dobijala i negativna mišljenja komisija, koje su tvrdile da nije bila kvalifikovana za predmete na koje je birana. Tokom njenog angažmana rektor je bio Danilo Nikolić.

U mišljenju aktuelnog rektora Vladimira Božovića na osnovu kojeg je, između ostalog, i odlučivano o prijemu Labović Vukić u crnogorsko državljanstvo, navodi se da je bila angažovana na više jedinica UCG, kao i da se iz materijala koje su dostavili ti fakulteti može zaključiti da je “posao obavljala profesionalno, redovno i odgovorno...”.

Rješenje da Labović Vukić ispunjava uslove iz predloga Krivokapića potpisao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović početkom februara.

Labović Vukić više nije angažovana na UCG, već zaposlena u “organu državne uprave - MUP CG”. To se vidi iz izvještaja o imovini i prihodima za 2021. njenog supruga, sudije podgoričkog Višeg suda Ranka Vukića.

Sa UCG su “Vijestima” dostavili mišljenje rektora Božovića, kao odgovor na zahtjev resora Vesne Bratić.

Odgovorili su i da je Labović Lukić u toku 2019. i 2020. bila angažovana na Pomorskom (predmet Menadžment ljudskih resursa u pomorstvu), Fakultetu za turizam i hotelijerstvo (predmet Uupravljanje ljudskim resursima), te Građevinskom (predmet Marketing u građevinarstvu).

”Postupajući u okviru svojih nadležnosti, pribavljene su informacije organizacionih jedinica na kojima je imenovana bila angažovana u realizaciji nastavnog procesa o blagovremenosti i kvalitetu izvršavanja obaveza u nastavnom procesu. Na temelju ovih informacija, Ministarstvu je dostavljeno obavještenje da je imenovana profesionalno, redovno i odgovorno izvodila nasravu i obavljala druge obaveze koje proističu iz nastavnog procesa, te da se u pogledu pedagoškog rada I nagažmana n UCG može istaći pozitivno iskustvo sa prof. Labović Vukić”, odgovorili su “Vijestima” sa UCG.

Za predmete na kojima je Labović Vukić bila angažovana matični je Ekonomski fakultet, koji je bio u obavezi da formira komisiju koja ispituje da li kandidati ispunjavaju sve uslove.

Dekan Ekonomskog fakulteta 2019. je formirao tročlanu komisiju, koja je u izvještaju ocijenila da Labović Vukić ne ispunjava uslove za predmet Upravljanje ljudskim resursima na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo.

”Jer kandidatkinja, u pogledu potrebnog profila obrazovanja i naučno-istraživačkog rada ne ispunjava uslove koji su propisani Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom UCG i Mjerilima za izbor u akademska i naučna zvanja u vezi sa izborom za oblast menadžmenta ljudskim resursima…”, navodi se u izvještaju, do kojeg se dolazi prostom internet pretragom.

Pojašnjavaju da u njenom “pedagoškom iskustvu i radovima dominiraju naslovi iz oblasti računovodstva, revizije, kontrole finansija, tržišta kapitala…”, kao i da je na takvim predmetima bila angažovana na beogradskom Univerzitetu “Alfa”, Visokoj tehničkoj školi tehničkih studija u Čačku i Fakultetu za poslovnu ekonomiju u Baru.

Suljević: Pasoši bez ubjedljivih razloga

Saradnik na programima u CGO Damir Suljević kazao je “Vijestima” da ta NVO godinama ukazuje na rastući broj dodijeljenih počasnih državljanstava, koja izazivaju kontroverze.

”Samo u prvih 13 mjeseci mandata Vlade Zdravka Krivokapića čak 274 ovakva državljanstva su dodijeljena, čime su oboreni svi dosadašnji rekordi, a to je i gotovo polovina svih do sada dodijeljenih državljanstava ovog tipa. Za taj period, najveći broj njih je dodijeljen iz ekonomskog interesa države, u okviru Programa ekonomskog državljanstva, dok je najveći broj državljanstava dat licima iz Rusije. Na ovu praksu već godinama upozoravaju i iz Evropske komisije, a nedavno smo imali prilike da vidimo iz vrlo oštrog pisma Delegacije EU u Crnoj Gori Vladi Krivokapića i ministru Jakovu Milatoviću da to ima i negativan efekat na inače zakočen put Crne Gore u EU”, poručio je on i dodao da u kontekstu aktuelne situacije “sa ruskom invazijom na Ukrajinu, ovo dobija na težini imajući u vidu sankcije EU i da su dobrostojeća lica ruskog državljanstva na ovaj način postali državljani Crne Gore i stekli pristup finansijskom sistemu na način koji će ih možda štititi od tih sankcija”.

”Jedan od zaključaka sa nedavnog sastanka predstavnika CGO-a i MUP-a bio je i da je potrebno kroz šira obrazloženja u rješenjima povećati transparentnost ovih procedura, dok se govorilo i o tome da bi sva rješenja, uz anonimizaciju ličnih podataka, morala biti redovno objavljivana na sajtu MUP-a. Osim u ekonomskim državljanstvima, dovoljno opširnog i jasnog obrazloženja nije bilo ni u rješenjima kojima su se pravdali neki drugi državni interesi, kakvo je bilo i rješenje za suprugu ministra Stijovića ili rješenje za episkopa SPC, Svetka Rakite. Posebno je važno naglasiti da ono što stoji u obrazloženjima za Stijovićevu suprugu ili episkopa SPC nije ubjedljiv objektivni razlog za dobijanje ovog tipa državljanstva i jasno je da bi drugi građani i građanke, koji bi sa takvim razlogom aplicirali, a bez veza sa premijerom koji ih je preporučio, bili odbijeni”, zaključio je Suljević.

Bonus video: