Razbacivanja novca građana više neće biti

Jedna od prvih odluka je prekidanje sa praksom nagomilavanja radnika u lokalnoj administraciji

7656 pregleda 155 reakcija 9 komentar(a)
Vesko Delić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine
Vesko Delić, Foto: Kabinet predsjednika Opštine

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima raskinuti su sa 15 angažovanih u mojkovačkoj lokalnoj upravi.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Vesko Delić, dio tih ugovora odnosio se na angažovanje “podrške u kontroli sprovođenja zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, to jest kovid redara”. Drugi dio ugovora, kaže on, odnosio se na Reciklažni centar, koji još ne funkcioniše.

”Jako je bitno da pojasnim da nije bilo potrebe za daljim angažavanjem radnika na tim pozicijama, naročito u Reciklažnom centru. Taj centar je još nefunkcionalan i ne postoje radna mjesta koja su ‘zaposleni’ navodno pokrivali”, tvrdi predsjednik Opštine Mojkovac.

On je naveo da je mali broj preostalih ugovora o privremenim i povremnim poslovima u mojkovačkoj lokalnoj upravi. Riječ je, objašnjava, o ugvorima sa onima “koji redovno obavljaju svoje radne zadatke i koji svojim radom doprinose kvalitetnijem funkcionisanju lokalne samouprave”.

”Kao što sam više puta do sada rekao, cilj nove lokalne vlasti je da se što više unaprijedi i poboljša kvalitet funkcionisanja lokalne samouprave. Želimo da pokažemo dobru praksu i racionalni odnos prema dimenzioniranju lokalne administracije kako bi stanje bilo održivo. Ne smijemo i nećemo dozvoliti bespotrebno i neproduktivno bacanje novca građana. Međutim, s druge strane, raskinućemo sa lošom i pogubnom praksom nagomilavanja radnika u lokalnoj administraciji, jer samo jaka i funkcionalna opština garant je efikasnog zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva”, objašnjava Delić.

Prema njegovim riječima, za sada u lokalnoj administraciji nema deficitarnog kadra. Međutim, objašnjava Delić, “kad krene realizacija zacrtanih projekata, ukoliko bude potrebno, razmišljaće se o angažovanju stručnih ljudi”.

On sugrađanima obećava “kvalitetnije usluge opštinske uprave i veću odgovornost, transparentnost i efikasnost”.

U mojkovačkoj lokalnoj samopupravi je 107 zaposlenih, a za njihove bruto zarde ove godine planirano je da bude potrošeno skoro 940.000 eura. Prema odluci o budžetu za 2022. godinu, za ugovore o djelu planirano je 13.200 eura.

Bonus video: