Gornji tok Ćehotine proglasiti parkom prirode

"Proglašenje zaštićenog područja na prostoru gornjeg toka rijeke Ćehotine će imati pozitivan uticaj na biljne i životinjske vrste, kao i ostalu baštinu toga kraja, a posebno bi trebalo donijeti dobrobiti lokalnom stanovništvu i svim korisnicima ovog područja", kazao je Čabarkapa

4795 pregleda 106 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i TNC smatraju da gornji tok rijeke Ćehotine treba proglasiti parkom prirode uz transparentno i održivo upravljanje u svrhu zaštiti prirode, i interesa građana Crne Gore.

“Proglašenje zaštićenog područja na prostoru gornjeg toka rijeke Ćehotine će imati pozitivan uticaj na biljne i životinjske vrste, kao i ostalu baštinu toga kraja, a posebno bi trebalo donijeti dobrobiti lokalnom stanovništvu i svim korisnicima ovog područja. Iako će zaštita uvesti neke promjene u način upravljanja područjem gornjeg toka Ćehotine, ona će stvoriti nove prilike za razvoj tog kraja te će donijeti dodatnu vrijednost svima koji svoju budućnost vide na sjeveru naše zemlje”,istakao je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Podsjetio je na inicijativu Nevladinih organizacija WWF Adria, The Nature Conservancy (TNC), Eko-tim i “Da zaživi selo”, Opština Pljevlja je prošle godine pokrenula postupak proglašenja gornjeg toka rijeke Ćehotine parkom prirode. Ova odluka temelji se na jedinstvenim pejzažnim, biodiverzitetskim i kulturno-istorijskim karakteristikama područja, a koja su prepoznata kao posebno važna za zaštitu.

Uključivanjem javnosti u javnu raspravu daje se doprinos dugoročnoj održivosti novog parka prirode, koji za svrhu treba imati kako očuvanje prirode, tako i dobrobit stanovnika koji od tog zaštićenog područja zavise. Uz njihovu podršku i aktivnu saradnju, dosad nedovoljno poznati dio Crne Gore mogao bi postati važan primjer trajne zaštite neke rijeke u našem regionu, ali i model dobrog upravljanja.

“Inicijativi smo se pridružili jer prepoznajemo vrijednost očuvanja tog dijela toka Ćehotine koji još uvijek ima izuzetne pejzažne, prirodne i kulturno-istorijske važnosti. Vjerujemo da zajedničkom saradnjom Opštine, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica možemo stvoriti novu šansu za razvoj pljevaljskog kraja, uz naglasak na zaštiti i održivom korišćenju svih resursa koje on ima za ponuditi. Međunarodne organizacije poput The Nature Conservancy, nastaviće da daju podršku kako bi se Ćehotina zaštitila, a potom i kako bi se razvio održiv način upravljanja i izbjegla situacija da ovo bude samo još jedno mrtvo slovo na papiru”, izjavila je Dragana Mileusnić iz TNC-a.

Pokretanjem postupka za proglašenje zaštićenog područja na Ćehotini, Opština Pljevlja, smatraju u ovim organizacijama napravila je velik iskorak u zaštiti rijeka Crne Gore.

Primjer je to dobre prakse, ali i saradnje s nacionalnim i međunarodnim organizacijama te je model kako se može ostvariti dobra saradnja u svrhu zaštite prirode i dobrobiti lokalnog stanovništva”, smatraju u ovim organizacijama.

Bonus video: