Održana komemoracija Ratku Pelengiću

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da je Pelengić bio stožer privrednog razvoja Bijelog Polja, ali i cijele drvne industrije u Crnoj Gori

3906 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Sa komemorativne sjednice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa komemorativne sjednice, Foto: Jadranka Ćetković

Povodom smrti uglednog privrednika Ratka Pelengića u Bijelom Polju je danas, u sali Centra za kulturu održana komemorativna sjednica.

Od Pelengića su se minutom ćutanja oprostili prijatelji i poslovni partneri, odajući mu posljednju počast.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je bila velika čast poznavati Pelengića.

“Bila je privilegija tog stamenog gorštaka, čvrstog stiska ruke i vedrog osmijeha. Staloženog a hrabrog, a opet, spremnog da sasluša i pomogne svakome. Porodičnu i poslovnu karijeru Ratko je od mladih dana vezao za Bijelo Polje. Iako je mogao da bira, najljepše se osjećao u svom Bijelom Polju, kao da je našao zamjenu za svoje rodno Kneževo i tu svio svoj dom. Svoju firmu je gradio strpljivo i pošteno, razvijajući tako i svoj grad, kazao je Smolović, dodajući da je njegova riječ bila jača od svakog ugovora, a volja snažna kao planina.

Istakao je da je Ratko zračio energijom, i bio ugledni član Ekonomskog savjeta Opštine Bijelo Polje.

“Njegovim uspjehom u poslu ponosili smo se svi, i navodili ga kao primjer uspješne evropske firme koja bitiše u našem gradu. Bio je stožer privrednog razvoja Bijelog Polja, ali i cijele drvne industrije u Crnoj Gori. Njegovoj porodici, kumovima i prijateljima vječni ponos na Ratka, a kolegama i zaposlenima želja da održe i unaprijede ono što je bila njegova časna misija“, rekao je Smolović.

Biranim riječima od Pelengića se oprostio i predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević.

"Danas se na vječni počinak sprema jedna iskonski čista i dobra duša. U nekoliko minuta se ne može mnogo toga reći o nečijem životu, posebno ne u ovakvom času. pogotovo se ne može ispričati priča o jednom dobrom i časnom čovjeku, koga život nije mazio od malih nogu pa do zadnjeg trenutka. Svakim svojim postupkom i činjenjem stvarao je utisak čvrstog oslonca ljudima koji su mu značili, i do kojih mu je bilo stalo”, kazao je on, dodajući da je Ratka upoznao prije sedam godina, kada je došao na Žabljak sa namjerom da investira i ponovo oživi uništenu drvoprivredu.

Istakao je da je od njegovog dolaska i pokrenute proizvodnje, Opština Žabljak imala brojne benefite, zahvaljujući za sve što je učinio za sve Žabljačane.

Predstavnik Privredne komore Crne Gore, i sekretar Udruženja drvoprerađivača, Goran Popović, kazao je da je Pelengić bio aktivan u Privrednoj komori, i dao veliki doprinos u rješavanju svih izazova koje prate šumarstvo i drvnu industriju.

"U ovom teškom trenutku za porodicu, zaposlene, poslovne partnere i prijatelje, velika je obaveza da nastave poslovnu viziju razvoja kompanije“, istakao je Popović.

Kako je kazao član Ekonomskog savjeta Opštine Bijelo Polje, profesor dr Milivoje Radović, Ratko je od ranog djetinjstva - ne svojom voljom, nosio pečat borca i ratnika, jer se rijetko sa kim život tako poigrao kao sa Ratkom Bosancem.

"Vihor rata i sudbina, ranih devedesetih doveli su ga u Bijelo Polje, u njegov grad, kako je često govorio, ali i stvarno doživljavao Bijelo Polje i Bjelopoljce. Boreći se za svoje mjesto pod ovim nebeskim svodom, a noseći prirodnu inteligenciju, poduprtu neiscrpnim preduzetništvom, Ratko je davne 1993. godine osnovao firmu iz koje će 2000. godine nastati Pelengić Trade, danas firma sa 150 zaposlenih. Ponos bjelopoljske, žabljačke i crnogorske drvoprerade”, kazao je Radović, dodajući da je Ratko vizionarski ostavio i postavio životne i poslovne ciljeve i da je bila velika čast poznavati ga.

Smrću Pelengića, kako je istakao predstavnik Udruženja drvoprerađivača Crne Gore, Jasmin Bralić, Crna Gora je izgubila uglednog građanina i uspješnog privrednika.

Ratko Pelengić je sahranjen danas u 14 časova na gradskom groblju u Nikoljcu.

Bonus video: