Vlada zaboravila na Luku Zelenika

U Odluci koju je pripremilo Ministarstvo kojim rukovodi Osman Nurković, crnogorske pomorske luke su podijeljenje prema namjeni na trgovačke, brodogradilišne i luke nautičkog turizma - marine.
168 pregleda 0 komentar(a)
Luka Zelenika, Foto: Slavica Kosić
Luka Zelenika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.10.2017. 18:03h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Vlada Crne Gore „zaboravili“ su da drugu najprometniju crnogorsku teretnu luku uvrste u zvaničan dokument.

Luka Zelenika nije uvrštena u Odluku o određivanju luka prema namjeni, koju je Vlada donijela na 42. sjednici, održanoj 28. septembra.

Ovaj dokument još nije objavljen u Službenom listu i stoga formalno još nije stupio na snagu.

U Odluci koju je pripremilo Ministarstvo kojim rukovodi Osman Nurković, crnogorske pomorske luke su podijeljenje prema namjeni na trgovačke, brodogradilišne i luke nautičkog turizma - marine.

„Trgovačke luke su Trgovačka luka Bar i Trgovačka luka Kotor. Luke nautičkog turizma - marine su Luka Budva, Luka Tivat-Porto Montenegro i Luka nautičkog turizma - marina Bar. Brodogradilišne luke su Brodogradilišna luka Bijela i Brodogradilišna luka Bonići - Tivat”, piše u Odluci.

U dokumentu nema riječi o drugoj po veličini trgovačkoj teretnoj luci u Crnoj Gori - Zelenici, iako ta luka može primiti teretne brodove dužine do 150 metara.

Luka Zelenika raspolaže operativnom obalom ukupne dužine skoro 270 metara, skladištima površine preko 2.000 kvadrata, silosom za pretovar rasutog cementa, a svojevremeno je imala godišnji promet od preko 100.000 tona tereta i oko 6.000 putnika u vrijeme kada se vršio masovan pretovar građevinskog materuijala, odnosno iz Zelenike vozili brzi hidrokrilni putnički brodovi i trajekt za Italiju.

Ni nakon dvije nedjelje, Vijesti” nisu dobile odgovore iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva zašto je Zelenika izostavljena iz Odluke o određivanju luka prema namjeni, te da li se radi o propustu nekoga iz tog resora i hoće li zbog toga biti sankcija prema činovnicima.

Nije odgovoreno ni na pitanje da li se Zelenici eventualno sprema neka druga namjena, odnosno možda razmatra njeno specijalno korišćenje za vojne potrebe Crne Gore i njenih NATO saveznika.

Zanimljivo, u Vladi koja je, sudeći prema zaključcima objavljenim na njenom sajtu Odluku o određivanu luka prema namjeni, usvojila bez izmjena, sjedi i nekoliko ljudi iz Boke Kotorske koji bi trebalo da budu upoznati sa prilikama na terenu, poput ministarke bez portfelja Marije Vulinović (HGI).

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i drugi dokument - Odluku o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja u kojoj je Zelenika (koja zvanično nema namjenu) luka registrovana za međunarodni i unutrašnji pomorski saobraćaj.

Bonus video: