Početak rekonstrukcije Đurđevića Tare ni na vidiku

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da će radovi na mostu početi kad se završi projektovanje koji traje više od godinu. Bivša Vlada krajem 2020. godine potpisala ugovor sa Kinezima o donaciji 7,05 miliona za rekonstrukciju

7415 pregleda 8 komentar(a)
Kina bira izvođača radova: Most na Đurđevića Tari, Foto: Shutterstock
Kina bira izvođača radova: Most na Đurđevića Tari, Foto: Shutterstock

Ni nakon skoro godinu i po dana od kada je bivši ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković potpisao ugovor o donaciji, kojom je predviđeno da Kina uloži 7,05 miliona eura u rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, proces projektovanja rekonstrukcije još nije završen, pa se i ne nazire kada bi počeli radovi.

”Po završetku procesa projektovanja, javnost će svakako i biti upoznata sa početkom radova i drugim detaljima koji su sa tim povezani”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Oni su kazali i da nema novosti u vezi sa realizacijom ovog projekta, jer je do sada trajalo usaglašavanje stavova sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, budući da je i ugovorom o donaciji definisano da most mora sačuvati priznate kulturne vrijednosti, a sa druge strane neophodno je zadovoljiti određene standarde bezbjednosti odvijanja saobraćaja.

Iz istog ministarstva su još prije pola godine saopštili da je revizija tehničke dokumentacije koja se odnosi na gore navedeno u toku.

Iako će Kina za ovu rekonstrukciju donirati novac, država će imati određene troškove.

Oni se odnose na izradu elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, eksproprijacije, pripremu prolaza za saobraćaj i postavljanje kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, kao i pomoć Kini za kojom se ukaže potreba tokom realizacije projekta.

Iz MKI su kazali da je u međuvremenu raspisan tender za izbor nadzora i da je u toku utvrđivanje ispravnosti i vrednovanje ponuda za stručni nadzor.

“Aktivnosti u vezi s izradom elaborata su u pripremi i sprovešće se kada se dobije pozitivan izvještaj Revidenta na tehničku dokumentaciju”, naveli su oni.

Nakon pozitivne revizije tehničke, krenuće se i u realizaciju ostalih aktivnosti, kada će se znati i konačan trošak koji će država imati za ovaj projekat.

Do sada su oni iznosili oko 50 hiljada eura, koliko je izdvojeno za projektovanja i revizije geoloških podloga, tehničke dokumentacije, kao i ugovora koji je sklopljen sa podgoričkom kompanijom koja je bila najpovoljniji ponuđač na tenderu za odabir revidenta glavnog projekta rekonstrukcije.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića je 5. novembra 2020. godine ovlastila ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića da potpiše ugovor o donaciji novca sa Kinezima, što je urađeno 1. decembra te godine. Ugovor ima karakter međudržavnog sporazuma između dvije vlade. Njime je definisano da Kina izabere izvođača radova.

Bivše Ministarstvo saobraćaja je pojasnilo da će Crna Gora izdatke iz budžeta za ovaj projekat imati kroz primjenu Zakona o javnim nabavkama.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je tada ocijenila da novac koji će država iz kapitalnog budžeta izdvojiti za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari ne predstavlja državnu pomoć, jer će se taj novac trošiti prema proceduri koju predviđa Zakon o javnim nabavkama.

Most na Tari je izgrađen 1940. godine i od tada nije bilo ozbiljnih ulaganja u njegovu rekonstrukciju.

Bonus video: