Cetinje u bojama Ukrajine, iz Prijestonice najavili humanitarnu akciju

Biće otvoren žiro račun za prikupljanje finansijske, a biće organizovani i drugi vidovi pomoći

10617 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Cetinje je jutros osvanulo u bojama Ukrajine - na Dvorskom trgu i Njegoševoj ulici postavljene su ukrajinske i crnogorske zastave u znak podrške građanima Ukrajine. Invazija te države od strane ruske vojske ušla je u deseti dan.

"Pored protestnih šetnji, koje su građani samoinicijativno organizovali i osvjetljavanja glavnih zgrada u Prijestonici bojama ukrajinske zastave, ovo je novi vid podrške", saopštili su iz Prijestonice.

Podsjećaju da je gradonačelnik Nikola Đurašković uputio telegram saučešća za poginulim u gradu Harkovu, koji je pobratimski grad sa Cetinjem, a zahvaćen je ratnim razaranjima.

"Pored svega ovoga neće se stati. Našu prijestonicu će u poneđeljak posjetiti otpravnica poslova pri Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijaka, kako bi zajedno sa gradonačelnikom započeli humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za građane Ukrajine. Ova akcija će biti organizovana u saradnji Prijestonice i Crvenog krsta Cetinje", dodaju iz lokalne samouprave.

Biće otvoren žiro račun za prikupljanje finansijske, a biće organizovani i drugi vidovi pomoći.

CT UKR
foto: Prijestonica Cetinje

"U ratnim vihorima na Balkanu, cetinjska omladina je devedesetih godina beskompromisno stala u odbranu civilizacijskih vrijednosti mira i dijaloga. Sa Cetinja je otišla snažna poruka 'Ne ratu' i podrška građanima Dubrovnika, Vukovara, Sarajava i drugih ratom zahvaćenih gradova. Danas je naša obaveza da stanemo rame uz rame uz ukrajinski narod koji pati u najgorem evropskom ratnom sukobu od II svjetskog rata. Zato pozivamo sve građane Cetinja i sve Cetinjane da se uključe u akciju, kako bi na taj način pomogli ugroženima u Ukrajini. Prijestonica Cetinje, gradonačelnik Nikola Đurašković i sve institucije grada nastaviće sa podrškom prijateljskom ukrajinskom narodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: