Rudnik sadi bilje na sto hektara

Vrijednost traktora nabavljenih za potrebe uzgoja ljekovitog bilja na rekultivisanim površinama 309.800 eura

7879 pregleda 11 komentar(a)
Isporuka dvije mašine, Foto: Rudnik uglja
Isporuka dvije mašine, Foto: Rudnik uglja

Rudnik uglja u Pljevljima nabavio je dva traktora vrijednosti 309.800 eura za potrebe uzgoja ljekovitog bilja, koji je pljevaljska kompanija zasadila na rekultivisanim površinama površinskog kopa Potrlica.

Rukovodioca Službe za agrotehničku i biološku rekultivaciju Rudnika Radoslav Zečević kazao je da su kompaniji juče isporučena dva traktora, od kojih je jedan italijanskog brenda McCormick, jačine 300 konjskih snaga, jedan od najsavremenijih na tržištu, a ujedno i jedinstven primjerak u Crnoj Gori.

”McCormick traktor ima mogućnosti priključka utovarne kašike i snjegočistača, ali osnovna funkcija biće priključna radna mašina, freza, koja će se koristiti za kvalitetnu pripremu zemljište za sadnju ljekovitog bilja. Traktor posjeduje i najmoderniju opremu, odnosno navigacioni sistem, GPS, dva izlaza zadnje hidraulike, jedan izlaz prednje hidraulike i drugu opremu što je i čini jednom od najboljih mašina te vrste. Takođe, freza koje je nabavljena uz pomenuti traktor, ima mogućnost da usitnjava zemlju i kalcijum karbonat do najsitnijih čestica i tako stvara povoljan vodnovazdušni režim zemljišta i čini tlo pogodnim za uzgoj bilo koje vrste ljekovitog bilja na sjevernom području Crne Gore. Važno je istaći da ta freza, takođe može da obrađuje zemlju do 40 centimetara dubine, što je više od standardnog oraničnog sloja koji je 30 centimetara”, kazao je Zečević.

Istakao je da priključnu frezu može pokrenuti jedino traktor snage od 300 i više konjskih snaga.

”Savremena freza prilikom rada povećava volumen zemljišta, pa ista ima i dodatak, valjak, koji taj volumen smanjuje i oslobađa višak vazduha iz zemljišta. S obzirom na to da naše poljoprivredno zemljište koje planiramo da obrađujemo sadrži preko 50 odsto kalcijum karbonata i laporca, ova priključna mašina će napraviti homogenizaciju kolida zemlje. Imajući u vidu da je njen radni učinak, u povoljnim vremenskim uslovima, hektar za 24 sata, onda je jasno o kakvoj vrsti opreme je riječ”, istakao je Zečević.

Opravdanost ove investicije, tvrdi on, ogleda se i u tome što se na ovu radnu mašinu mogu koristiti priključci svih drugih radnih mašina koje se mogu koristiti u zasadu ljekobilja na više desetina ili stotina hektara površine.

”Shodno vremenskim prilikama, ista će biti stavljena u funkciju punim kapacitetom, a do tada očekuje se realizacija nabavke dijela priključnih mašina za savremeni traktor, a već je pripremljena dokumentacija za raspisivanje tendera za nabavku pomenutih priključaka. Dalji intenzivan uzgoj ljekobilja nije bio moguć bez pomenutih mašina, a njihova nabavka i stavljanje u funkciju značajno će olakšati rad i poboljšati kvalitet uzgoja”, istakao je Zečević.

Pored navedenog, za potrebe Službe za agrotehničku i biološku rekultivaciju nabavljene su i mašine domaćih proizvođača, IMT traktor jačine 40 ks, koji će se koristiti za međurednu rekultivaciju zasada.

”I za ovu mašinu nabavljeni su prikljuci, odnosno plug raonik, čizel plug, jednoredna sadilica, cisterna za vodu, prikolica i trant prskalica radnog zahvata šest metara. Sve priključne radne mašine imaju namjenu u njegovanju i održavanju postojećeg i budućih zasada, a poznato je da je trenutno posađeno ljekovito bilje na površini od 4,5 hektara”, rekao je Zečević.

U Rudniku očekuju da će, ukoliko sve bude teklo po planu, u narednom periodu ljekobilje zasaditi na površini od sto hektara.

Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora vrši Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka.

Bonus video: