Lacmanović: Nema smetnji, nisam funkcioner partije

Dugogodišnji član Savjeta AZLP Radenko Lacmanović prijavio se za čelnu poziciju nakon smjene Radonjića

8304 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Radenko Lacmanović prijavio se za mjesto predsjednika tog tijela, nakon što je krajem decembra smijenjen Sreten Radonjić.

”Motiv za kandidaturu jeste što namjeravam da pomognem da državni organi funkcioniše na transparentniji način”, kazao je on, dodajući da je potrebno unaprijediti i zaštitu ličnih podataka.

Skupštinski Administrativni odbor raspisao je sredinom februara javni poziv za mjesto predsjednika i člana Savjeta AZLP, nakon što je Skupština smijenila Radonjića i Bojana Obrenovića.

Kandidati za predsjednika i člana Savjeta moraju imati, između ostalog, pet godina radnog iskustva u obavljanju poslova iz oblasti ljudskih prava i sloboda. Za dva od tri mjesta u Savjetu prijavilo se više zaposlenih u samoj AZLP, ali i predstavnika institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Pozivom je propisano i da za mjesta u Savjetu ne može biti imenovano lice koje je funkcioner partije. Lacmanović je u maju 2020. godine pristupio Demokratama, a iste godine našao se na izbornoj listi koalicije “Mir je naša nacija”.

Mada je u saopštenjima Demokrata istican kao njihov funkcioner, Lacmanović ističe da to nije i da nije imao političkih aktivnosti od avgusta 2020. godine.

”Nikada nisam bio funkcioner Demokrata. Sa zadovoljstvom sam bio kao slobodan građanin na poslaničkoj listi Demokrata... Ja sam bio samo kandidat i ništa preko toga”, kazao je on, dodajući da je Administrativnom odboru dostavio pisanu izjavu da ne postoje smetnje za imenovanje utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

On je kazao da očekuje podršku Skupštine, navodeći da je 2014. godine ona bila jednoglasna.

Lacmanović je rekao da bi ga podrške za čelno mjestu u Savjetu mogle koštati “predrasude kod donosilaca odluka zbog toga što sam osoba sa invaliditetom”. “Jedan od motiva da se kandidujem jeste i to da testiram i one koji u Skupštini Crne Gore tvrde da je Crna Gora zaista inkluzivno društvo, odnosno da li može doći do toga da na čelo jedne značajne institucije bude osoba sa inavaliditetom, kojoj to nije jedina preporuka, nego brojne stručne reference...”, kazao je on.

Bonus video: