Holanđaninu treći put otrovali psa

Trovanje pasa i mačaka nije rijetkost u Kolašinu, a počinioci su do sada, uglavnom, ostajali neotkriveni. Često se zbog skupih analiza ne otkrije ni vrsta otrova. Trovane su i ubijane čak i životinje u privremenom prihvatilištu

12388 pregleda 53 reakcija 11 komentar(a)
Otrovanom ljubimcu nije bilo spasa, Foto: Privatna arhiva
Otrovanom ljubimcu nije bilo spasa, Foto: Privatna arhiva

Pas Holanđanina Robina van Gamerena, koji živi u Lipovskoj Bistrici kod Kolašina, otrovan je u četvrtak. Pas, koji je u kolašinskoj veterinarskoj ordinaciji u četvrtak uginuo od posljedica trovanja, treći je kojeg je ta porodica izgubila, na isti način od kako su došli u Kolašin.

Kako je “Vijestima” ispričao vlasnik, pas je bio na porodičnom imanju, nekoliko stotina metara od kuća.

Van Gameren je sa porodicom u Kolašinu već tri godine. Došli su iz Roterdama, a u kolašinskom selu započeli su porodični biznis i tvrdili da su našli sve što im treba.

”Ne mogu da vjerujem da se ovo ponovo dešava. Kome je smetao pas na našem imanju. Nažalost, veterinar nije mogao ništa da učini i životinja je uginula u velikim mukama”, kazao je Van Gameren.

Slučaj je, objašnjava, prijavio policiji.

Trovanje pasa i mačaka nije rjetkost u Kolašinu. Šarplaninka i azijat porodice Vukajlović otrovani su, u aprilu prošle godine, u dvorištu njihove porodične kuće u Smailagića Polju. Jednog uginulog psa Vukajlovići su našli na travnjaku tik pored ulaznih vrata, a drugog u boksu. Oko njih je bila plavičasta materija za koju su sumnjali da je otrov.

I oni su slučaj prijavili policiji, a nadali su se i reakciji tužilaštva.

Počinioci trovanja pasa u Kolašinu do sada su, uglavnom, ostajali neotkriveni. Često se, zbog skupih analiza, ne otkrije ni vrsta otrova kojom su životinje ubijene. Trovane su i ubijane čak i životinje smještene u privremenom privatnom prihvatilištu.

Vlasnica tog prihvatilišta Danijela Vuksanović kazala je juče da je užasnuta svim što se dešava i da bi konačno “institucije sistema trebalo da se uozbilje i ispunjavaju svoje obaveze propisane zakonom”.

”Nevjerovatno je da ovakvu sliku šaljemo o Kolašinu i Kolašincima. Holanđani su sve pse uzeli iz prihvatilišta, u želji da o njima brinu na najbolji način. To je porodica koja je došla u Crnu Goru, jer su u Kolašinu vidjeli budućnost. Pomažu napuštenim životinjama, od koristi su i gradu i sugrađanima, jer su ovdje počeli biznis. Sva tri psa su im otrovana. Konačno je vrijeme da pravosudni sistem, u saradnji s policijom, svojim aktivnostima pošalje jasnu poruku da je to zločin i da ubice životinja ne mogu ostati neotkrivene i nekažnjene”, rekla je Vuksanović.

Ona je podsjetila na brojne slučajeve trovanja, što vlasničkih, što napuštenih životinja, koji su se dešavali u Kolašinu tokom minulih godina, kao i na činjenicu da, tvrdi, “nije bilo adekvatne reakcije sistema”.

Bonus video: