EUROMIL: Zaustavite progon SOVCG

U saopštenju stoji da su članice EUROMIL-a na sjednici u Letoniji informisane o slučaju u Crnoj Gori, u vezi sa raskidom ugovora sa nekoliko vojnika, ali i o predlozima da se prekine služba potpukovniku Čobeljiću u Oružanim snagama Crne Gore i penzioniše se prijevremeno
57 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Filip Roganović
Nenad Čobeljić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.10.2017. 16:38h

Evropska organizacija vojnih udruženja (EUROMIL) sa sjedinice održane 20. oktobra pozvala je najviše crnogorsko rukovodstvo da zaustavi “nametnuto” penzionisanje potpukovnika Nenada Ćobeljića.

U izjavi koju potpisuje predsjednik Emmanuel Jacob, EUROMIL poziva i da se zaustavi uznemiravanje rukovodstva Sindikata Odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), ponovo uspostavi socijalni dijalog sa tim sindikatom kao poštovanim socijalnim partnerom i poštuju osnovna prava Čobeljića i onih koje predstavlja.

U saopštenju stoji da su članice EUROMIL-a na sjednici u Letoniji informisane o slučaju u Crnoj Gori, u vezi sa raskidom ugovora sa nekoliko vojnika, ali i o predlozima da se prekine služba potpukovniku Čobeljiću u Oružanim snagama Crne Gore i penzioniše se prijevremeno.

“Predsjedništvo EUROMIL-a smatra da ovaj predlog nije slučajnost i da je stvoren pravni instrument koji se nepravilno koristi za eliminaciju Čobeljića iz Oružanih snaga Crne Gore, a samim tim i iz rukovodstva SOVCG-a”, piše u izjavi EUROMIL-a.

Navode da se i nedostatak dijaloga sa SOVCG može tumačiti kao znak pripremljene akcije protiv rukovodstva sindikata.

Čobeljić tvrdi da je prinudno penzionisanje vojnika, uključujući i njega, diskriminatorski odnos Ministarstva odbrane prema njegovom sindikatu. Njega i još devedesetakak oficira MO šalje u prijevremenu penziju pod povlašćenim uslovima. Ministar odbrane Predarg Bošković ranije je na TV Vijesti rekao da ti vojnici nisu dostojni uniforme i da će rado svakome od njih objasniti zbog čega im ugovori nijesu produženi.

Bonus video: