Više pješaka prelazi neobezbijeđenu prugu nego što je putnika u vozovima

Ekipa “Vijesti” se uvjerila i da preko šina prelaze majke sa djecom. Kada je naišla lokomotiva, mašinovođa je sirenom upozorio više pješaka koji su se zatekli na šinama.

26466 pregleda 30 reakcija 20 komentar(a)
Gužva na šinama prije nekoliko dana, Foto: Boris Pejović
Gužva na šinama prije nekoliko dana, Foto: Boris Pejović

Prugom na podgoričkoj Željezničkoj stanici prođe više pješaka nego što se putnika ukrca u vozove.

Takav utisak je stekla ekipa “Vijesti” boraveći prije nekoliko dana na peronima stanice. Broj putnika se mogao prebrojati, ali je zato preko šina od naselja Stari aerodrom prema stanici i u suprotnom smjeru prošao veliki broj pješaka.

Među njima su bili i đaci, studenti, roditelji sa malom djecom, odrasli... Više od 30 njih je to uradilo u kratkom vremenskom periodu.

Ekipa “Vijesti” se uvjerila i da preko šina prelaze majke sa djecom. Kada je naišla lokomotiva, mašinovođa je sirenom upozorio više pješaka koji su se zatekli na šinama.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) još u martu prošle godine su najavili da će Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu predložiti projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolaska pješaka preko kolosijeka na stanici u Podgorici, ali taj dio pruge ni do danas nije obezbijeđen.

Željeznička stanica u Podgorici
foto: Boris Pejović

Iz tog preduzeća i Ministarstva kapitalnih investicija nisu ni sada ni prošle godine odgovorili na pitanje “Vijesti” - šta je urađeno u vezi sa najavljenim projektom.

Iz Glavnog grada su saopštili da, s obzirom na to da je riječ o prostoru koji je u nadležnosti ŽICG, a “svjesni važnosti ove teme, predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice sastali su se sa predstavnicima tog državnog preduzeća”.

”S tim u vezi, a vodeći računa o bezbjednosti naših sugrađana, Glavni grad je iskazao spremnost da i pored jasno podijeljenih nadležnosti, na inicijativu ŽICG, u mjeri mogućeg podrži projekat izgradnje zaštitne ograde u blizini kolosijeka na stanici u Podgorici”, naveli su iz PG biroa.

Mašinovođa sirenom upozorava na opasnost
Mašinovođa sirenom upozorava na opasnostfoto: Boris Pejović

Iz ŽICG su projekat najavili “Vijestima” nakon nesreće u martu, kada je stradao petnaestogodišnjak u željezničkom depou...

Civilni sektor i roditelji čija su djeca doživjela nesreću upravo u depou ističu da je prostor potrebno dodatno obezbijediti.

”Shodno željezničkim propisima, željeznička kola se obezbjeđuju samo od samopokretanja, a pristup istim je strogo zabranjen trećim licima (osim ovlašćenim željezničkim radnicima). Na staničnom području postoje vidna upozorenja o zabrani kretanja prugom, kao i upozorenja da se radi o visokom naponu i da je opasno po život”, odgovorili su ranije “Vijestima” iz ŽICG.

Poručuju i da najznačajniji uticaj na smanjenje ovakvih neželjenih događaja mogu imati edukacije stanovništva o opasnostima na željezničkom području.

Željeznička stanica u Podgorici
foto: Boris Pejović

Vuk Jovanović, čiji je sin 2017. kao dvanaestogodišnjak zadobio teške opekotine, apelovao je na roditelje da ne dozvole djeci da se primiču prelazu između Željezničke stanice u Podgorici i naselja Stari aerodrom.

Naglasio je da taj prostor treba da se ogradi, kako niko ne bi mogao da prolazi tuda.

On je istakao da je oporavak njegovog sina trajao dugo, da je bio i u komi, životno ugrožen i da su pod totalnom anestezijom morali da ga previjaju.

”Moj sin je po tijelu zadobio 75 odsto opekotina. Imao je sreću da mu je sve izbilo na nogu. To su stari vagoni, napon je od 25.000 volti, nije dodirnuo žicu, kao što ljudi možda misle da se tako dešavaju nesreće. U zoni od tri metra hvata strujno kolo, odnosno tijelo je provodnik između žice i metala”.

I Udruženje Roditelji apelovalo je ranije na nadležne da urade sve u svojoj moći da se ovakve situacije više ne ponove.

”Podsjećamo da ovo nije prvi put da djeca i mladi stradaju u ovom dijelu grada, što nas dodatno navodi na to da se mora konačno nešto konkretno uraditi. Svjesni smo da je odgovornost prvenstveno na djeci i njihovim roditeljima, koji bi trebalo da ih upozore na opasnosti, ali ne može se zanemariti ni odgovornost nadležnih institucija i preduzeća u tome da se ovi djelovi dodatno zaštite i ograde, a s obzirom na to da se sada građani mogu slobodno kretati”, stoji u dopisu proslijeđenom ŽICG, Održavanju željezničkih voznih sredstava, Upravi za željeznice, Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu, nakon nesreće u martu.

Bonus video: