Herceg Novi: Djeca obišla Žlijebsku jamu, organizovan uspon na Subru

"Pećina sa okapinom je služila kao sklonište već hiljadama godina, tako da ujedno predstavlja arheološki lokalitet iz praistorije. Ostaci suvomeđe upućuju da je mjesto korišteno sve do sredine prošlog vijeka pri ljetnjem uzdigu stoke u planinu. Djeca su vidjela i slijepog miš koji obitava u jami i koji je zakonom zaštićena životinjska vrsta"
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2017. 15:21h

Dvodnevnim programom i dodjelom plaketa i zahvalnica proteklog vikenda obilježeno je 85 godina Planinarskog kluba (PK) "Subra" iz Herceg Novog.

Za najmlađe, pretežno učenike OŠ "Milan Vuković", okupljenih u planinarsku sekciju "Novski tići", organizovan je obilazak speleo-arheološkog lokaliteta Žlijebska jama (1300 m n.v.)

Žlijebska jama o kojoj je govorio Željko Starčević, diplomirani arheolog, član "Subre" i zaposleni u Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena, sastoji se iz više jamskih objekata, od kojih glavni doseže 90 metara dubine, uz rijetko viđeni prečnik otvora od čak 50 metara. Uz samu jamu nalazi se plato i omanja pećina sa ulazom ozidanog suvomeđom.

"Pećina sa okapinom je služila kao sklonište već hiljadama godina, tako da ujedno predstavlja arheološki lokalitet iz praistorije. Ostaci suvomeđe upućuju da je mjesto korišteno sve do sredine prošlog vijeka pri ljetnjem uzdigu stoke u planinu. Djeca su vidjela i slijepog miš koji obitava u jami i koji je zakonom zaštićena životinjska vrsta. U neposrednoj okolini nalazi se još jedna, dvojna jama, zanimljiva po tome što je nekada služila za snabdijevanje snijegom tokom ljetnjih mjeseci, o čemu su do nedavno svjedočili ostaci drvenih skala. Orjen je izrazito bezvodna planina, pa se u tim okolnostima i snijeg često koristio umjesto izvora vode, ali i za prodaju u primorju kao sredstvo za rashlađivanje ledara-preteča današnjih frižidera", objasnio je Starčević.

Organizovan je i uspon na planinu Subru po kome klub nosi ime.

Zaslužnim članovima i prijateljima kluba dodjeljene su plakete i zahvalnice. Plaketu je između ostalih dobio i PK "Dubrovnik" koji sa Novljanima sarađuje, a pomogli su i u osnivanju "Subre".

"Subru" je 1932 godine osnovala grupa entuzijasta na čelu sa Svetozarom Živojinovićem, Špirom Bukorovićem, Androm Klisurom i drugima.

Bila je jedino planinarsko društvo od Debelog brijega do Bojane.

Podsticaj za utemeljenje modernog planinarstva u zaleđu Herceg Novog dalo je Planinarsko društvo "Orjen" iz Dubrovnika (sada PK "Dubrovnik"), osnovano 1928. godine, ali i Adorijan Mađar, vlasnik hotela "Plaža" u Zelenici.

On je od 1927. godine redovno vodio goste njegovog hotela na Radoštak u zaleđu Zelenike.

Tridesetih godina prošlog vijeka članovi PK "Subra" bili su privučeni dobrom mogućnošću skijanja tokom čitavog zimskog perioda.

Prvi ozbiljni alpinistički uspon u stijenama Orjena zabilježen je 1936. godine, a izveo ga je E. Blažević sa dvojicom planinara u stijeni Kamenski kabao u Vratlu.

Članovi "Subre" zabilježili su međunarodne uspjehaže, između ostalog osvojili su glavni vrh Olimpa, Triglava i krov Evrope Mon Blan.

Za svoj rad dobili su i brojna priznanja i nagrade.

Posljednjih godina istražuju pećine, jame i kanjone. Osim speleologije u kojoj postižu zapažene rezultate, članovi društva učestvuju u takmičenjima i organizaciji alpinizma i slobodnog penjanja "free climbinga).

Galerija

Bonus video: