Specijalizantkinji otkaz i tužba da vrati pare

Opšta Bolnica u Pljevljima stopirala je specijalizaciju i raskinula radni odnos sa doktorkom jer se mjesecima nije javljala... Godišnje školovanje specijaliste košta 10 do 15 hiljada eura.

60377 pregleda 84 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opšta Bolnica u Pljevljima stopirala je specijalizaciju i raskinula radni odnos sa doktorkom I. B. jer se mjesecima nije javljala toj zdravstvenoj ustanovi, uprkos obavez da to čini jednom mjesečno.

To je “Vijestima” potvrdio direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović, najavljujući podnošenje tužbe protiv doktorke zbog nepoštovanja ugovora o specijalizaciji, kojom će tražiti da vrati novac izdvojen za njeno školovanje.

Godišnje školovanje specijaliste košta 10 do 15 hiljada eura.

Doktorka je ranije radila u Hitnoj službi na Žabljaku, a već tri godine je na specijalizaciji interne medicine u Beogradu.

”Ona se nije javljala mjesecima iako je donijet ukaz Ministarstva zdravlja o povratsku specijalizanata u svoje bolnice. Jedva smo uspjeli prošle godine u aprilu da je kontaktiramo, došla je desetak dana da radi i poslije je otišla i od tada se nije javljala. Uz saglasnost Ministarstva zdravlja, stopirali smo njenu specijalizaciju, ali se ona i dalje nije javljala. Poštujući sve zakonske procedure, raskinuli smo sa njom ugovor o radu i podnijećemo tužbu zbog nepoštovanja ugovora o dodjeli specijalizacije koji je potpisala sa našom bolnicom. Ovakvo ponašanje neće biti tolerisano dok sam ja tu. Svi su potpisali čvrste ugovore i moraće da ih ispoštuju”, rekao je Grbović za “Vijesti”.

To je drugi slučaj u kojem pljevaljske zdravstvene ustanove sudskim putem od svojih specijalizanata moraju da traže povraćaj novca uloženog u školovanje.

Sud je 2019. obavezao bivšu doktorku Doma zdravlja u Pljevljima A. B. da vrati oko 80 hiljada eura toj zdravstvenoj ustanovi, zbog nepoštovanja ugovora o specijalizaciji. Prema presudi, doktorka koja je napustila Crni Goru dužna je da vrati Domu zdravlja 40.585 eura, koliko su su procijenjeni troškovi njene specijalizacije iz radiologije, i skoro toliko po osnovu kamate.

Ona je, kako je sud utvrdio, mjesec i po nakon završene specijalizacije odjavila prebivalište u Pljevljima i odselila u Srbiju, gdje je zasnovala i radni odnos u julu 2007. kao radiolog...

I. B. je jedna od petnaestak ljekara koji se nalaze na specijalizaciji, a potpisali su ugovore sa pljevaljskom bolnicom.

Fali ljekara skoro svih specijalnosti

Grbović je kazao da bolnici nedostaju ljekari skoro svih specijalnosti i da je krajnje vrijeme da se pristupi rješavanju tog, pogotovo u Pljevljima izraženog problema.

”Mora se uraditi ozbiljna strategija za zdravstvo na sjeveru Crne Gore. Izgradnja nove bolnice je uslov bez koga se ne može”.

Grbović radi kao jedini ginekolog u pljevaljskoj bolnici.

”Zahvaljujući bolnicama iz Nikšića Bijelog Polja i Kliničkog centra, ginekologija je pokrivena sa još jednim kolegom, što je minimum”.

Grbović
Grbovićfoto: TV Vijesti

Rekao je da imaju tri specijalizanta na ginekologiji, od kojih će najmanje jedan ljekar ove godine završiti školovanje i vratiti se u Pljevlja.

”U maju prošle godine jedan ljekar se vratio sa specijalizacije anesteziologije i sada imamo dva anesteziologa. To je i dalje mali broj, ali sa druge strane opet je veliko olakšanje... Imamo tri ljekara na specijalizaciji iz hirurgije i kada se oni vrate ovo odjeljenje će biti kompletirano. Na internom odjeljenju nam nedostaju dva ili tri specijalista interne medicine. Imamo jednog infektologa. Nemamo bolničkog epidemiologa”, rekao je Grbović.

U bolnici radi samo jedan ortoped, a jedan ljekar je na specijalizaciji.

”Već nekoliko godina na konkurs za specijalizaciju iz ortopdeije nije se javljao niko. U radu nam pomažu ljekari iz Bijelog Polja, pošto je naš ortoped bio u izolaciji zbog infekcije kovidom. Napominjem, bez saradnje sa drugim bolnicama, bilo bi sve teško organizovati”.

Pljevaljska bolnica trenutno ima samo jednog pedijatra, nakon što je nedavno drugi ljekar, angažovan po ugovoru iz penzije za rad na Dječijem odjeljenju, prešao da radi u Bijelo Polje.

”Imamo jednu specijalizantkinju pedijatrije, koja bi trebala da se vrati u narednih godinu i po do dvije. To sve otežano funkcioniše i praktično ljekar koji sada radi na odjeljenju nema slobodnog vremena zbog dežurstava i stalne pripravnosti. Zahvaljujući Kliničkom centru uspijevamo da dovedemo nekog od njihovih ljekara, pa doktorka odmori makar neki vikend”, rekao je Grbović.

Direktor bolnice kaže da očekuje da će uskoro zdravstvena ustanova imati psihijatra, nakon što se ove godine jedna doktorka vrati sa specijalizacije. To bi bio prvi put da pljevaljska bolnica dobije psihijatra.

Grbović je kazao da su se za ukupno sedam raspisanih specijalizacija javila samo dva ljekara, od kojih je jedan odustao.

Grbović: Strategijom protiv odlaska ljekara sa sjevera

Grbović ističe da se što hitnije mora donijeti posebna strategija kako zadržati ljekare na sjeveru države.

”Da li bi se uveo neki obavezan rad od godinu-dvije za sve ljekare, ili da se ljekari privole nekim bonusima na platu ili stanovima koji bi kasnije prešli u njihovo vlasništvo. To je priča koja zahtijeva širu društvenu aktivnost i angažovanje opštine, lokalnih privrednika i države. Već je to trebalo biti riješeno, ali se u prošlosti nije razmišljalo o tome”.

Grbović je kazao da je neophodno da se u Pljevljima izgradi nova bolnica, s obzirom da je sadašnja paviljonskog tipa i neuslovna za rad.

”To je projekat bez kojeg se ne može i mislim da bez toga možemo da zaključamo bolnicu i kažemo to je Dom zdravlja. Dobio sam u Vladi garanciju da je to jedan od prioritetnih projekata vezanih za zdravstvo u Crnoj Gori. Radi se na projektu, a čak je i ugovorena posjeta Republici Srpskoj u smislu gledanja nekih projekata koji su tamo urađeni, kako bi se kao donacija dobio neki odgovarajući projekat. Po našem detaljnom urbanističkom planu, tu je predviđen objekat spratnosti prizemlje, suteren i dva sprata... Postojeće zgrade Hirurgije i Dječjeg odjeljenja počele su sa radom 1960.”.

Vlada je na posljednjoj sjednici dala saglasnost za trajno ustupanje parcele u zahvatu DUP-a “Mali Logor” za potrebe izgradnje bolnice.

Grbović je kazao da nema informacija da li će se i kada raditi zgrada za medicinske radnike u Pljevljima, koju je najavljivala bivša vlast pred svake izbore.

Bonus video: