Napravili sajt, jer imaju šta da pokažu

Na “Endemniku” biće prezentovan biljni i životinjski svijet, turističke i ekološke priče

6732 pregleda 2 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: Svetlana Mandić
Rijeka Zeta, Foto: Svetlana Mandić

Kako bi promovisali vrijednosti Nikšićkog polja, ali i skrenuli pažnju na uspostavljanje zaštite biodiverziteta nekih od oblasti vodenih i vlažnih staništa u opštini Nikšić, NVO “Župa u srcu” pokrenula je sajt “Endemnik” na web adresi www.endemnik.zupa.today.

Sajt je nastao u istoimenom projektu koji je ta NVO realizovala uz finansijsku podršku Fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

”Sajt je nastao sa ciljem da okuplja pozitivne priče iz Nikšićkog polja onih nevladinih organizacija koje su aktivne u tom području i koje su uz pomoć CEPF-a realizovale projekte na poboljšanju stanja i povećanju šansi za zaštitu Nikšićkog polja”, saopštili su iz “Župe u srcu”.

Tako će, osim njih, na održavanju i unapređenju sajta učestvovati i nevladine organizacije CZIP, Društvo mladih ekologa Nikšić, Green Home i Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju.

”Ove organizacije su kroz razne aktivnosti doprinijele da se skrene pažnja na Nikšićko polje kao značajno područje sa više ekoloških i turističkih aspekata. Sajt osim prezentacija pojedinih staništa u Nikšićkom polju kroz razne kategorije ima za cilj da prezentuje biljni svijet, ptice koje se mogu pronaći u ovom području, zanimljive turističke i ekološke priče, vodene potencijale sliva, podzemni svijet, kao i zvanično zaštićena područja u opštini Nikšić”, naveli su iz “Župe u srcu”.

Poručili su da su otvoreni za sve koji imaju zanimljive priče, reportaže i fotografije, kao i da im je želja da se u rad sajta uključe i druge NVO, ali i neke od državnih institucija, “kako bi razvili bolju i kvalitetniju saradnju ka ostvarenju cilja zaštite područja”.

Projekat “Endemnik” trajao je 20 mjeseci, a cilj mu je bio stvaranje baze podataka biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja, procjena njihove ugroženosti, kao i povećanje znanja o endemskim biljnim vrstama u slivu okoline Nikšića.

”Projekat je bio usmjeren na inventarizaciju flore vodenih i vlažnih područja Nikšića, mapiranje i određivanje potencijalnih Natura 2000 staništa, uz potrebu očuvanja biodiverziteta gdje budu evidentirane zaštićene biljne vrste. Dobijeni podaci sa istraživanja flore i vegetacije vodenih i vlažnih staništa u Nikšiću, kao i kritično ugroženih vrsta, pružiće bolju osnovu za njihovo očuvanje, praćenje promjena vegetacije i izradu planova upravljanja za održivo očuvanje”, smatraju u toj NVO.

Kako su istakli, gubitkom specifičnih i osjetljivih tipova staništa, koji postoje u opštini Nikšić, došlo bi do potpunog uništenja populacija značajnih biljnih vrsta koje se mogu naći na pojedinim lokalitetima.

”Ovi lokaliteti, Zabran kralja Nikole, Budoške bare, sliv rijeke Zete, još nijesu zaštićeni kao prirodni objekti iako imaju veliki značaj sa botaničkog, ornitološkog, ihtiološkog i herpetološkog aspekta. Dosadašnji podaci o biljnom svijetu ovih lokaliteta nijesu rezultat sistematskog istraživanja, tako da će ovo detaljno mapiranje vegetacije i tipova habitata biti dobra osnova i svim budućim istraživačima”, poručili su iz “Župe u srcu”.

Bonus video: