Danas predstavljanje rezultata projekta CultDmap

Ovaj projekat posvećen je crnogorskim građanima, naučnim istraživačima, učenicima, kao i turistima koji žele da saznaju više o kulturi i istoriji Crne Gore.

9081 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CultDmap
Foto: CultDmap

Rezultati projekta CultDmap – Interaktivna digitalna mapa kulturnog nasljeđa Crne Gore biće predstavljeni danas 9. marta, na Finalnom Forumu koji će se održati u hotelu Hilton sa početkom u 10 časova.

Projekat se sastoji iz tri faze: analize postojećeg kulturnog nasljeđa, transfromacija materijala i digitalizacije, koji bi trebalo da rezultiraju kreiranjem inovativnog repozitorijuma kulturnih dobara, web servisa koji omogućava drugim projektima da koriste repozitorijum kulturnih dobara kao i pokretanje start-up.

U okviru samog projekta angažovani su mladi istraživači u oblasti inovacija i istraživanja sa ciljem jačanja naučne zajednice i velikog doprinosa i to doktorandi iz oblasti komunikacija i umjetnosti, doktoranti studenti iz oblasti kulture i umjetnosti i mladi priznati istraživači koji su partneri u ovom projektu, sa Fakulteta umetnosti UDG.

U oblasti IKT tehnologija, na projektu rade zaposleni iz kompanije Čikom., jedne od najuspješnijih crnogorskih ICT kompanija sa preko 60 zaposlenih inženjera u ovoj oblasti.

CultDMap ima za cilj da podstakne inovacije u turizmu Crne Gore, kroz digitalizaciju kulturnog naslijeđa izgradnjom novih usluga i proizvoda kako bi se maksimizirala upotrebljivost, pristupačnost, dostupnost i ponovna upotreba na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovaj projekat posvećen je crnogorskim građanima, naučnim istraživačima, učenicima, kao i turistima koji žele da saznaju više o kulturi i istoriji Crne Gore.

Nikšić je prva opština obuhvaćena projektom. Ova opština, teritorijalno najveća na prostoru bivše Jugoslavije, prepoznata je po bogatstvu kulturnih slojeva, arhitektonskom nasljeđu i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima u javnom prostoru. Nikšić je poznat po međunarodno značajnim intelektualcima i stvaraocima iz oblasti književnosti, filma, pozorišta i muzike, kao i pjesnicima, vajarima, glumcima…

Nakon Nikšića, resursi projekta CultDMap, baza podataka i veb servisi mogu se koristiti za mapiranje cijele Crne Gore, Balkana, pa čak i Evrope...

CultDMap je realizovan od strane Čikoma i Fakulteta umjetnosti UDG u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Ovaj projekat je ko-finansiran od strane Evropske Unije.