"prihvatam kritiku za institucije sistema"

Abazović: Iniciraćemo uvrštanje femicida kao posebnog krivičnog djela, obaveza nove vlade je da poveća sankcije

„Apsolutna podrška ženama Crne Gore u smislu da svi treba da damo doprinos da se ukupna ravnopravnost i pravda u našem društvu mnogo značajnije inkorporira"

14405 pregleda 20 reakcija 16 komentar(a)
Abazović, Foto: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE
Abazović, Foto: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pridružio se današnjem Osmomartovskom maršu koji se, u organizaciji Centra za ženska prava, održao povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena i poručio da će inicirati uvrštanje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivičnom zakoniku.

„Apsolutna podrška ženama Crne Gore u smislu da svi treba da damo doprinos da se ukupna ravnopravnost i pravda u našem društvu mnogo značajnije inkorporira. Cijenim današnji skup i zbog današnje teme koja je posebno opravdana zbog dešavanja u prethodnom periodu. Prihvatam kritiku za institucije sistema i mislim da je naša obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao još jednog krivičnog djela u Krivični zakonik. Obaveza nove vlade će biti da, između ostalog, poveća sankcije u odnosu na nasilje u porodici i da stvara uslove da se ravnopravnost žena osjeti mnogo više nego što je to sada slučaj", izjavio je Abazović na skupu.

Ovogodišnji Osmomartovski marš posvećen je borbi protiv femicida, u znak sjećanja na sve žene koje su izgubile živote usljed partnerskog nasilja.