Direktorica Vijesti među heroinama Balkana

Jedna od loših strana istorije je i ta da se iz nje konstantno brišu žene koje su mijenjale svijet, ali naš cilj, kao i cilj mnogih drugih, je da pamtimo, pišemo i podsjećamo na heroine kako davnih, tako i vremena u kojem živimo

28063 pregleda 32 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Lejla Ahmedspahić
Foto: Lejla Ahmedspahić

Srećan vam Međunarodni dan žena i Mjesec ženske istorije!

Balkansmedia.org će tokom mjeseca marta predstaviti i proslaviti tek nekoliko od miliona žena u medijima koje svakodnevno ruše barijere i utiru put mlađim generacijama novinarki i medijskih radnica.

USAID-ov Program pomoći medijima na Balkanu (BMAP), koji implementira Internews u partnerstvu sa FHI 360, ima posebno zadovoljstvo da se može pohvaliti saradnjom sa sjajnim novinarkama, urednicama i direktoricama medija širom Balkana.

Odlučili smo se udružiti sa ilustratoricom Lejlom Ahmedspahić, jednom od ilustratorica koja je radila i na projektu #ŽeneBiH, i kreirati 6 ilustracija za 6 nevjerovatnih medijskih radnica na Balkanu kako bismo vas upoznali sa ženama u medijima i van okvira vaših država i kako bismo dali nadu mlađim generacijama medijskih radnica da nisu same, da imaju podršku i da imaju temelje od kojih mogu krenuti.

Jedna od loših strana istorije je i ta da se iz nje konstantno brišu žene koje su mijenjale svijet, ali naš cilj, kao i cilj mnogih drugih, je da pamtimo, pišemo i podsjećamo na heroine kako davnih, tako i vremena u kojem živimo.

Prisjećamo se i prve bh. novinarke Milene Mrazović, albansko-američke novinarke Nexhmie Zaimi, crnogorske novinarke Zage Berkuljan, makedonske novinarke Veselinke Malinske kao i srpske novinarke Nade Marinković.

Žene na Balkanu najčešće pronalazimo u ulozi novinarki, a veoma rijetko u ulogama direktorica, glavnih urednica i članica upravljačkih struktura medija.

Mi vam želimo predstaviti žene koje, hrabro poput onih prije njih, brišu granice i kroje neke nove norme medijskog djelovanja u regionu.

žene u medijima
foto: Lejla Ahmedspahić

Vildana Selimbegović - Glavna i odgovorna urednica i direktorica, Oslobođenje, Bosna i Hercegovina

Marijana Bojanić – Izvršna direktorica, TV Vijesti i Daily Press, Crna Gora

Mirjana Milutinović - Izvršna direktorica, Radio kontak Plus, Kosovo

Gordana Bjeletić – Glavna i odgovorna urednica, Južne Vesti, Srbija

Jelena Vasić – Novinarka i koordinatorica projekata, KRIK, Srbija

Ana Anastasovska – Glavna urednica online izdanja, Sloboden Pečat, Sjeverna Makedonija

Bonus video: