Nikšić: Mještani Župe na sat blokirali odvoz rude

"Ovo je jedan lopovluk raditi ovako sa Župljanima. Ovo nije bilo nikad. Sve su iz Župe odnijeli, a Župi nijesu dali ništa. Istrajaćemo u našim zahtjevima makar nas koštalo života"
147 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2017. 11:53h

Nezadovoljni što lokalna uprava ni nakon godinu i po pregovora i dogovora nije sanirala glavnu saobraćajnicu koja vodi ka nikšićkoj Župi mještani te MZ, njih oko stotinu, su u mjestu Krstovača na sat blokirali odvoz rude. Ukoliko od lokalne uprave, sa kojima sjutra imaju sastanak, do 31.oktobra ne dobiju pozitivan odgovor koji se tiče njihovih zahtjeva, krenuće sa svakodnrnom blokadom odvoza rude.

"Tražimo da se odmah krene sa izradom projekta glavne saobraćajnice Nikšić- Morakovo i da isti bude završen do 1.juna 2018, a da budžetom lokalna uprava za narednu godinu opredijeli sredstva za sanaciju glavne saobraćajnice shodno projektu koji bude urađen“, kazao je predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović.

Mještani traže da lokalna uprava odmah krene sa sanacijom kritičnih mjesta, kako na glavnoj saobraćajnici tako i na ostalim ulicama, a koja su konstatovana u izvještaju komisije koju je formirao predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kao i da budžetom za naredne tri godine budu opredijeljena sredstva za asfaltiranje godišnje po pet kilometara puta po župskim selima. Koncesiona sredstva koja firma Uniprom uplaćuje Opštini Nikšić treba da budu, smatraju mještani, upućena prema Župi jer su to sredstva koja pripadaju toj MZ. Prema riječima Radulovića Uniprom je za prošlu godinu uplatio 633 hiljade eura na ime koncesija, a ove godine će uplatiti oko 800 hiljada.

"Za godinu i po iz Župe je otišlo 60 miliona eura, a u Župu nije uložen ni jedan euro. Pričaju o vodovodu, nasipanju puteva, a mještani Župe najbolje znaju kakvo je stanje u ovoj mjesnoj zajednici. Ne može više tako. Župa je dala Crnoj Gori što niko nije. Svjedoci smo da se svakodnevno širom Crne Gore asfaltiraju kilometri ulica i puteva. Šta je sa Župom? Da li smo mi građani trećeg reda. Župa je gradila Crnu Goru a svi vidimo kako joj se vraća. Ovaj put je zastiđe odnosa Opštine Nikšić prema ovom mjestu“, poručio je Radulović uz odobravanje prisutnih mještana.

Podsjetio je da u nalazu Sekretarijata za inspekcijski nadzor stoji da je stanje glavne saobraćajnice takvo da može da izazove neželjene posljedice za mještane Župe, kao i da je komisija koju je formirao predsjednik opštine konstatovala niz oštećenja na glavnoj saobraćajnici koji ugrozavaju živote učesnika u saobraćaju.

"Godinu dana uporno pokušavamo sa Opštinom da na lijep, demokratski način, riješimo naše probleme i nikako ne uspijevamo. Samo lažna obećanja i mrtva slova na papiru. Gradonačelnik se nije udostojio da za godinu i po primi članove savjeta koji će mu predočiti probleme, nego nam pošalje njegove emisare koji nas evo godinu zamajavaju“, kazao je predsjednik MZ Župa.

"Ovo je jedan lopovluk raditi ovako sa Župljanima. Ovo nije bilo nikad. Sve su iz Župe odnijeli, a Župi nijesu dali ništa. Istrajaćemo u našim zahtjevima makar nas koštalo života. Put Rubeža – Morakovo se mora raditi“, poručio je Milivoje Bezmarević.

Božidar Đilas je kazao da lokalna uprava godinama ima maćehinski odnos prema Župi.

"Pitam naše odbornike u SO da li su Župljani ili su došli s Marsa. Šta su zabili glavu u pijesak kao nojevi i neće da vide šta se ovdje dešava i u kakvoj je situaciji put. A onima što lobiraju da se ne okupljamo poručujemo da ćemo istrajati u ovome“, piručio je Đilas.

Za sjutra su predstavnici lokalne uprave zakazali sastanak sa ćlanovima Savjeta MZ Župa, a tema sastanka je asfaltiranje kritičnih dijelova ulica po župskim selima.

“Ne može to da bude tema sastanka. Tema će da budu ovi zahtjevi. Neka se dogovore Vlada, Opština i Uniprom da li će da se ulažu sredstva u Župi, da li će glavni put da se radi. Ako nam ne odgovore na zahtjeve mi ćemo obustaviti prevoz rude sve dok se ne krene sa realizacijom naših zahtjeva“, poručio je Radulović.

Galerija

Bonus video: