Institut za bolesti djece dobio aparat za hitna stanja

Ministarka Borovinić Bojović rekla je da su ljekarima, prvenstveno pedijatrijskim nefrolozima, sada obezbijedili mehanizam da zbrinjavaju pacijente sa akutnim oštećenjem bubrežne funkcije različite etiologije

2301 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Institut za bolesti djece (IBD) dobio je, od donatora koji je želio da ostane anoniman, Prisma Flex aparat za hitna stanja, saopšteno je iz Kliničkog centra (KCCG).

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da se nastavlja niz nabavki medicinskih aparata koje Crna Gora do sada nije imala i dodali da je IBD najmanje deset godina apelovao da se obezbijedi Prisma Flex aparat.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da su ljekarima, prvenstveno pedijatrijskim nefrolozima, sada obezbijedili mehanizam da zbrinjavaju pacijente sa akutnim oštećenjem bubrežne funkcije različite etiologije.

“Obezbjeđivanje Prisma Flex aparata znači da pedijatri više neće morati svu djecu kojima je potrebna neka od akutnih dijaliznih metoda da šalju na liječenje van IBD-a“, navela je Borovinić Bojović.

ibd donacija
foto: Ministarstvo zdravlja

Na prvom mjestu, kako je dodala, taj aparat služiće za hitne dijalize za kojima nastaje potreba uslijed akutnog bubrežnog oštećenja, kada je stanje pacijenta takvo da je potrebno primijeniti neku od metoda akutne dijalize.

„Djecu sa tim i sličnim vrstama privremenih i stanja opasnih po život, do sada smo najčešće hitno transportovali na liječenje u centre u regionu”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je navela, IBD će ubrzo, pod svojim krovom, zbrinjavati mališane kojima takva vrsta medicinskog tretmana bude potrebna.

Borovinić Bojović je kazala da se Prisma Flex aparat može koristiti i za hitne plazmafereze – postupke terapijske izmjene plazme u stanjima u kojima postoji potreba za takvim terapijskim postupcima.

„Dakle, ovaj aprat biće pozicioniran u jedinici Intenzivne njege IBD-a i jako je značajan za jačanje kapacieteta intezivnog liječenja u Crnoj Gori“, navela je Borovinić Bojović.

ibd donacija
foto: Ministarstvo zdravlja

Pedijatrijski nefrolog Snežana Pavićević objasnila je da aparat pruža mogućnost eliminacije štetnih produkata i toksina, što je inače prirodna funkcija bubrega.

Ona je kazala da će aparat praktično omogućiti zamjenu bubrežne funkcije sve do njenog ponovnog uspostavljanja.

“Inače se radi o pacijentima koji su imali zdrave bubrege i gdje je propadanje bubrežne funkcije nastupilo u stanjima određenih bolesti koje su najčešće nebubrežne bolesti”, objasnila je Pavićević, navodeći primjer mišje groznice, ili hemolitičko uremijskog sindroma.

Ona je rekla da se taj sindrom obično dešava u uzrastu do pete godine kada određeni toksini izazivaju teška oštećenja malih krvnih sudova.

“Taj aparat ćemo najvjerovatnije koristiti i kod trovanja, na primjer gljivama, a izvjesni modaliteti aparata će se koristiti i u imunološkim bolestima, autoimunim bolestima, u neurologiji, u gastroenterologiji, u kardiologiji, u nefrologiji”, navela je Pavićević.

Iz KCCG su rekli da se obuka kadra za upotrebu aparata završava danas.

Bonus video: