Kamere na pružnim prelazima u Zagoriču i Straševini

”Što se tiče samog postavljanja ograde, to je posao koji bi brzo mogao da bude završen, kada bi papirologija bila završena”, naveo je pomoćnik direktora Uprave za željeznicu Milorad Nikić

7832 pregleda 2 komentar(a)
Pješaci prelaze prugu kao da hodaju trotoarom, Foto: BORIS PEJOVIC
Pješaci prelaze prugu kao da hodaju trotoarom, Foto: BORIS PEJOVIC

Na Željezničkoj stanici u Podgorici treba da bude postavljena zaštitna ograda, kako bi se spriječio prolaz pješaka preko šina, ali kako će i kada to biti urađeno, još ne zna, jer je dio zemljišta tog državnog preduzeća vraćen bivšim vlasnicima.

To je “Vijestima” kazao pomoćnik direktora Uprave za željeznicu Milorad Nikić, ističući da su to saznali na sastanku sa predstavnicima Glavnog grada, koji je održan juče. On je kazao da će u narednom periodu da provjere tu informaciju, kako bi znali kakvo je stanje na terenu.

”Imali smo konstruktivan satanak sa zamjenikom gradonačelnika Podgorice Časlavom Vešovićem, gdje nam je predočeno da Glavni grad podržava projekat izgradnje zaštitne ograde, ali i da je dio zemljišta koji pripada željeznici vraćen bivšim vlasnicima, a da to nije samo u katastru još evidentirano”, naveo je Nikić.

On je kazao da od toga koje je zemljište vraćeno zavisiće kako i gdje bi ograda bila postavljena.

”Što se tiče samog postavljanja ograde, to je posao koji bi brzo mogao da bude završen, kada bi papirologija bila završena”, naveo je Nikić.

Dodao je da prelazak preko šina opasan, jer je u pitanju veliki napon, stvara se električni luk koji ima opseg od nekoliko metara.

Prugom na podgoričkoj Željezničkoj stanici, kako su “Vijesti” pisale, prođe više pješaka nego što se putnika ukrca u vozove.

Takav utisak je stekla ekipa “Vijesti” boraveći prije nekoliko dana na peronima stanice. Broj putnika se mogao prebrojati, ali je zato preko šina od naselja Stari aerodrom prema stanici i u suprotnom smjeru prošao veliki broj pješaka.

Među njima su bili i đaci, studenti, roditelji sa malom djecom, odrasli...

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) još u martu prošle godine su najavili da će Ministarstvu kapitalnih investicija i Glavnom gradu predložiti projekat postavljanja zaštitne ograde radi sprečavanja prolaska pješaka preko kolosijeka na stanici u Podgorici, ali taj dio pruge ni do danas nije obezbijeđen.

Kako je pojasnio Miroslav Kukavičić iz Uprave za željeznice, ograda je nekada postojala i sprečavala da prolaze građani preko pruge, ali su vremenom počeli da kradu dio po dio, da bi nakon toga da ne bi sve bilo otuđeno, nadležni je uklonili.

”U narednom periodu bi trebalo u saradnji sa nevladinim sektorom da organizujemo edukaciju građana. Da se održe radionice đacima škola i da se upoznaju sa opasnostima prelaza preko pruge. Eventualno da se štampaju flajeri, pa da ih neko dijeli građanima na licu mjesta, a koji prelaze prugu”, kazao je Kukavičić.

Nikić je kazao da su sa predstavnicima Glavnog grada su razgovarali i o poboljšanju uslova bezbjednosti na prilaznim drumnskim saobraćajnicama na prelazu u Zagoriču, na pruzi Nikšić - Podgorica i u Vukovcima u Zeti.

”Na sastanku je dogovoreno da će nadležne službe za održavanje puteva i saobraćaj Glavnog grada obići navedene putne prelaze i predložiti moguća rješenja uređenja prilaznih saobraćajnica u cilju unapređenja bezbjednosti kako drumskog tako i željezničkog saobraćaja”, naveo je Nikić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za željeznice Želimir Radinović je kazao da je u narednom periodu planirano postavljanje kamera na pružnom prelazu u Zagoriču i u Straševini u Nikšiću.

”Za to smo dobili podršku direktora policije Zorana Brđanina, slaijedi procedura oko izdavanje dozvola od Agencije za zaštitu ličnih podataka”, naveo je Radinović.

On je dodao da će u Pažićima u Danilovgradu graditi nadvožnjak i da je su za tu investiciju završili sve procedure i potpisan je ugovor sa izvođačem radova.

Bonus video: