ŽPCG: Nijesmo imali zakonskog osnova da rasporedimo Minića

"Dragomir Minić je bio u obavezi da u određenom vremenskom roku dostavi ovom Društvu dokaz o posjedovanju tražene školske spreme, što on nije učinio"
53 pregleda 3 komentar(a)
voz, ŽPCG, Foto: Anto Baković
voz, ŽPCG, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 23.10.2017. 09:57h

Nakon što je Dragomir Minić, radnik ŽPCG, iskazao nezadovoljstvo zbog neraspoređivanja na određeno radno mjesto i tretmana koji ima od strane rukovodstva svog preduzeća, i tim povodom najavio početak štrajka glađu, reagovali su iz Željezničkog prevoza Crne Gore želeći kako su kazali da upoznaju javnost sa određenim činjenicma vezanim za ovaj slučaj.

"Naime, kontrolno prijemni organ (KPO) je radno mjesto u Sektoru za lokalni prevoz putnika sa posebnim odgovornostima za bezbijednost željezničkog saobraćaja. Prema Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ŽPCG AD za radno mjesto KPO predviđeni su sljedeći uslovi: srednje obrazovanje (četvrti stepen) u obimu od 240 kredita CSPK, tehničar vuče, sa radnim uskustvom od jedne godine i položenim stručnim ispitom za poslove mašinovođe", kaže se u reagovanju iz ŽPCG.

Dalje se u obraćanju iz Željezničkog prevoza Crne Gore navodi, da i pored činjenice da je gospodin Minić nekada obavljao poslove KPO, u personalnom dosijeu ovog zaposlenog ne postoji dokaz o posjedovanju odgovarajuće stručne spreme za obavljanje poslova kontrolno prijemnog organa.

"Prema dokumentaciji koju posjeduje ŽPCG AD, pomenuti zaposleni je KV automehaničar sa trećim stepenom stručne spreme. Dragomir Minić je bio u obavezi da u određenom vremenskom roku dostavi ovom Društvu dokaz o posjedovanju tražene školske spreme, što on nije učinio. Iz Službe za kadrovske poslove ŽPCG AD službeno je traženo od obrazovne ustanove na koju se imenovani poziva (Željezničko tehnička škola u Beogradu) dokument kao dokaz o završenom školovanju. Iz Željezničko tehničke škole u Beogradu su nas obavijestili da u toj školi imenovani nije stekao IV stepen stručnog obrazovanja-tehničar vuče", navodi se dalje u reagovanju.

Iz ŽPCG su istakli da im je žao što se Dragomir Minić osjeća iznevjereno i na ovaj način iskazuje nezadovoljsto jer je postojala namjera od strane menadžmenta, uvažavajući višegodišnje iskustvo pomenutog zaposlenog na ovim poslovima i uz pribavljanje dokaza o potrebnoj školskoj spremi, da vrate istog na željeno radno mjesto.

"Međutim, imajući u vidu da je ovo mjesto sa posebnim odgovornostima, a bez dokaza o završenoj školi za tehničara vuče, nijesmo imali zakonskih osnova da rasporedimo gospodina Minića na mjesto kojem pretenduje. Gospodin Minić obavlja poslove kontrolora u Sektoru za tehničke poslove od 01.07.2016. godine i njegov radni status je do danas ostao nepromijenjen", kaže se na kraju reagovanja.

Bonus video: