CGO: Ispitati da li je Šoškić koristio poziciju za ostvarivanje privatnih interesa

Iz CGO-a su kazali da je u interesu novog Tužilačkog savjeta i v.d. VDT-a da "ne daju podršku kontroverznim tužiocima". Vlada je Šoškiću, na njegov zahtjev, dodijelila stan od 75 kvadratnih metara, po cijeni od 15.150 eura ili 202 eura po kvadratu, podsjećaju iz te NVO

15624 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Šoškić, Foto: Boris Pejović
Šoškić, Foto: Boris Pejović

Centar za građansko obrazovane (CGO) dostavio je vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović i Tužilačkom savjetu inicijativu da preispitaju da li je Miloš Šoškić koristio poziciju državnog tužioca za ostvarivanje privatnih interesa kada je Vladi podnio zahtjev za dobijanje stana pod povoljnim uslovima.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da, s obzirom na kandidaturu Šoškića za glavnog specijalnog tužioca - jednu od najviših funkcija u tužilačkoj organizaciji, to mora biti prioritetno razmatrano jer je, kako su kazali, u interesu novog Tužilačkog savjeta i v.d. VDT-a da "ne daju podršku kontroverznim tužiocima".

Iz CGO-a navode da je Vlada svojom odlukom Šoškiću, na njegov zahtjev, dodijelila stan od 75 kvadratnih metara, po cijeni od 15.150 eura ili 202 eura po kvadratu. "Ova odluka suprotna je Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, jer Vlada nije nadležna za rješavanje stambenih pitanja zapošljenih u tužilaštvu", saopštili su iz te NVO.

Podsjećaju da Etički kodeks državnih tužilaca obavezuje da “državni tužioci ne smiju da traže ili da prihvate bilo koji poklon, neprimjerenu korist, uslugu ili privilegiju za sebe ili za drugoga, koje bi mogle da utiču ili bi izgledalo da utiču na vršenje njihove funkcije”.

Zakon o državnom tužilaštvu propisuje da je teži disciplinski prekršaj ako tužilac koristi funkciju za ostvarivanje svojih privatnih interesa i interesa svoje porodice ili sebi bliskih lica, za što se osim novčane kazne predviđa i disciplinska sankcija zabrane napredovanja, dodaju iz CGO-a.

"Po društvo je veoma opasno kada neki tužilac zaboravi na načela Etičkog kodeksa i zakonodavni okvir da bi bio na usluzi onima od kojih očekuje određenu korist. A CGO tužioca Šoškića pamti, iz sopstvenog iskustva, upravo po takvom pristupu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: