Veliki brendovi napuštaju Rusiju - efekat na tržište akcija

Odlasku velikog broja firmi, pridružili su se i potrošački giganti: McDonalds, Coca-Cola i Starbucks.

19289 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Kompanije iz cijelog svijeta povlače se iz Rusije nakon napada ove zemlje na Ukrajinu.

Apple i Ford, su bile među prvima koje su obustavile svoje poslovanje. Ekson je u utorak najavio da će napustiti svoj poslednji projekat u Rusiji, dok je Boeing obustavio sve velike operacije u Moskvi. Disney, Netflix i Warner Media su takođe napustile ovo tržište.

Odlasku velikog broja firmi, pridružili su se i potrošački giganti: McDonalds, Coca-Cola i Starbucks.

McDonalds

Krajem prošle godine bilo je 847 lokacija McDonalds-a u Rusiji, a sudeći po izjavi izvršnog direktora ove kompanije, Krisa Kempčinskog, sve one će privremeno biti zatvorene.

Ova situacija će značajno uticati na poslovanje kompanije, čiji su ruski restorani, zajedno sa još 108 restorana u Ukrajini, činili 9% prihoda kompanije u 2021. godini.

Ovaj lanac restorana zapošljava 62.000 radnika i sarađuje sa stotinama domaćih snabdjevača i proizvođača hrane.

Dow Jones indeks, čiji je McDonalds dio, je ove nedelje zabilježio najveći pad od novembra 2021. Akcije McDonalds-a su bile jedan od vodećih faktora koji su doprinijeli smanjenju vrijednosti u indeksu. Indeks je pretrpio ogroman pad, od čak 4,9%. Preostaje da vidimo kako će akcije ubuduće reagovati na situaciju u Ukrajini i povlačenje iz Rusije.

Coca-Cola

Coca-Cola je u utorak saopštila da obustavlja poslovanje u Rusiji, čije je tržište činilo otprilike 2% prihoda ove kompanije. Takođe, Coca-Cola ima oko 20% vlasničkog udjela u poslovanju za flaširanje i distribuciju u ovoj zemlji.

Akcijama Coca-Cole trenutno se trguje iznad istorijskog prosjeka. Analitičari očekuju da će kompanija ostvariti 0,41 dolara zarade po akciji i 8,93 milijarde dolara prihoda u ovom kvartalu.

Svakako, ostaje pitanje da li ova kompanija može da nastavi da povećava obim prodaje i kakav bi uticaj kriza u Ukrajini mogla imati na njene akcije u budućnosti.

Limit Prime
foto: Limit Prime

Starbucks

Starbucks, takođe, obustavlja sve poslovne aktivnosti u Rusiji. Ova kompanija ima mnogo manju izloženost ruskom i ukrajinskom tržištu od kompanija o kojima je ranije bilo riječi. Starbucks ima oko 130 prodajnih mjesta u Rusiji i Ukrajini. Sve su to licencirane lokacije, tako da sama kompanija iz Sijetla ne upravlja njima. Rusko tržište čini manje od 1% globalnog prihoda Starbucks-a.

Nakon objavljivanja vijesti o napuštanju ruskog tržišta, sa akcijama Starbucks-a se trgovalo na nivou od 84,15 dolara, što je porast od približno 0,18%.

Zašto je doba neizvjesnosti na tržištu pravi trenutak da razmislite o CFD trgovanju?

Zato što vam pruža mogućnost potencijalne zarade bez obzira na smjer kretanja cijena.

Ako čvrsto vjerujete da će cijena porasti, onda kupujete taj proizvod da biste ga prodali po višoj cijeni. Ako mislite da će cijena proizvoda pasti, tada prodajete proizvod i zarađujete ukoliko se pad desi.

Ako želite da trgujete nekom od akcija kao što su McDonalds, Coca Cola, Starbucks, Apple, Ford, Boeing, Disney, Netflix ili nekim drugim finansijskim instrumentima kliknite ovdje.

Ako imate pitanja u vezi sa trgovanjem, možete nas pozvati na broj telefona +382 67 242 242 i mi ćemo besplatno odgovoriti na svako vaše pitanje.

Website: www.limitprime.com/me

Facebook , Instagram, Linkedin, Twitter, YouTube