CDT: Veliki broj državnih preduzeća nastavlja da krije informacije o novim zapošljavanjima

"Sistemsko i osmišljeno kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama sprovode Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). Krše ga i Crnogorski operator tražišta električne energije (COTEE), Plantaže, Rudnik uglja i Zeta Energy"

3182 pregleda 2 komentar(a)
Biljana Papović, Foto: CDT
Biljana Papović, Foto: CDT

Veliki broj državnih preduzeća nastavlja da krije informacije o novim zapošljavanjima i angažovanjima, kao i iznos novca koji troše po tom osnovu, poručeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović je navela da sistemsko i osmišljeno kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama (ZOSPI) sprovode Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Papović je dodala da ZOSPI krše i Crnogorski operator tražišta električne energije (COTEE), Plantaže, Rudnik uglja i Zeta Energy.

"Ova preduzeća, vjerovatno u želji da prikriju nezakonitosti i rasipničko trošenje državnog novca kriju ugovore o djelu, ugovore o privremenim i povremenim poslovima i druge ekvivalentne ugovore koje su sklopili u prethodnoj godini”, rekla je Papović.

Ona je navela da većina njih krije i podatke o donacijama, sponzorstvima i jednokratnim novčanim pomoćima.

Prema riječima Papović, od javnosti se skriva koliko su ta preduzeća zaposlila ljudi u prethodnoj godini, pa čak i spisak javnih funkcionera i njihove zarade.

"Zvuči nevjerovatno, ali smo uskraćeni i za informaciju o iznosu prosječne plate u njima”, rekla je Papović.

Ona je podsjetila da bi preduzeća, po ZOSPI, takve informacije morala učiniti dostupnim na svojim internet stranicama.

“Međutim, rukovodioci tih preduzeća su izgleda odlučili da zakoni Crne Gore za njih ne važe”, kazala je Papović.

Ona je navela da, umjesto da obezbijede neometan pristup podacima, dio preduzeća se opredijelilo za strategiju iscrpljivanja.

"Upornim ćutanjem na naše zahtjeve, traženjem dodatnih pojašnjenja, proglašavanjem ovih informacija poslovnom tajnom prave opstrukciju sprovođenju zakona”, dodala je Papović.

Ona je kazala da su iz Rudnika uglja naveli kako njihov Odbor direktora treba da donese odluku o eventualnom objavljivanju ovih informacija.

Na taj način, kako je istakla Papović, Odbor direktora Rudnika uglja je na sebe preuzeo odlučivanje da li će se poštovati zakoni Crne Gore.

"CEDIS, iako je dostavio informacije o isplaćenim donacijama, pod izgovorom zaštite podataka o ličnosti, odbija da dostavi informacije o broju primljenih u radni odnos u 2021”, rekla je Papović.

Ona je navela da CEDIS odbija da dostavi i spisove zaposlenih, javnih funkcionera i kao i informacije njihovim zaradama, iznosu prosječne plate, ugovorima o djelu i naknadama za učešće u kolektivnim radnim tijelima, što takođe predstavlja kršenje zakona.

Prema riječima Papović, EPCG je tražila pojašnjenje zahtjeva CDT-a za slobodan pristup informacijama, ali im, nakon što je pojašnjenje dostavljeno, nijesu dostavili tražene informacije.

“Očigledno uzimajući za sebe status “nedodirljivih”, menadžment ovih preduzeća je odlučio da za njih ne važe demokratska pravila transparentnosti i otvorenosti i da su izuzeti iz našeg pravnog poretka”, rekla je Papović.

Ona je kazala da se nada se da će nova vlada prekinuti tu, kako je ocijenila, bahatu praksu, kazniti takvu vrstu ponašanja i onemogućiti da državna preduzeća budu izvor novca za partijske potrebe.

Prema riječima Papović, državnim preduzećima je neophodna hitna depolitizacija i profesionalizacija.

Ona je navela da CDT sprovodi istraživanje o upravljanju državnim preduzećima u okviru projekta “Implementacija zajedničkih rešenja za borbu protiv korupcije i dobrog upravljanja u Jugoistočnoj Evropi” uz finansijsku podršku EEA i Norveške kroz Fond za regionalnu saradnju.

Bonus video: