U trci za mjesta u Savjetu AZLP i Jokić, Nedović, Sekulović...

Mjesto predsjednika i člana Savjeta AZLP ostalo je upražnjeno krajem decembra, nakon što je Skupština smijenila Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića

10140 pregleda 43 reakcija 3 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Luka Zekovic
Sa jedne od ranijih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Luka Zekovic

Za dva od tri mjesta u Savjetu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) prijavilo se osam kandidata, saznaju “Vijesti”.

Mjesto predsjednika i člana Savjeta AZLP ostalo je upražnjeno krajem decembra, nakon što je Skupština smijenila Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića.

Za predsjedničko mjesto prijavili su se Bojana Jokić i Radenko Lacmanović. Za člana su se prijavila tri kandidata - Jelena Nedović, Milan Sekulović i Milenko Šušić. Kandidaturu ili za predsjednicu ili članicu Savjeta dostavili su i Biljana Božić, Branka Mišurović i Zdenka Perović.

Kandidati za predsjednika i člana Savjeta moraju imati, između ostalog, pet godina radnog iskustva u obavljanju poslova iz oblasti ljudskih prava i sloboda.

Pozivom je propisano i da za mjesta u Savjetu ne može biti imenovano lice koje je funkcioner partije.

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da se Lacmanović, poslije dva mandata kao član Savjeta AZLP, prijavio za predsjedničko mjesto.

Jokić je čelnica nevladine organizacije LGBT Forum Progres.

Nedović je savjetnica zaštitnika ljudskih prava i sloboda i dio tima Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Sekulović je građanski aktivista i novinar koji se bavi, između ostalog, temama ljudskih prava, a Šušić navodno iz nikšićkog Osnovnog suda.

Božić i Mišurović su zaposlene u AZLP, prva kao načelnica odjeljenja za pristup informacijama, a druga kao pravna savjetnica u odjeljenju za predmete i prigovore u oblasti zaštite ličnih podataka. Perović je bivša zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda, a sada kandidat i za sudiju Ustavnog suda.

Ove kandidature dostavljene su Administrativnom odboru, koji bi na sjednici trebalo da sačini predlog o kojem će se potom izjasniti Skupština.

Bonus video: