Nacrt prve Medijske strategije na raspravi

Za medije četiri puta više novca iz Fonda za medijski pluralizam

4299 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jučerašnje konferencije, Foto: Boris Pejović
Detalj sa jučerašnje konferencije, Foto: Boris Pejović

Nacrt prve Medijske strategije u Crnoj Gori, ali i u regionu, objavljen je danas popodne i taj dokument je i zvanično na javnoj raspravi. Ova strategija, zajedno sa Akcionim planom, treba da pruži odgovore na mnoga pitanja, između ostalog, o socio-ekonomskom položaju novinara i njihovoj bezbjednosti, medijskom tržištu i održivosti medija, regulaciji i samoregulaciji, javnom servisu i lokalnim javnim servisima, govoru mržnje i defiznformacijama, medijskom pluralizmu i pismenosti...

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za medije u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija Neđeljko Rudović je na Međunarodnoj konferenciji o održivosti medija kazao da je cilj same strategije da se ne otežava medijskoj industriji, već da joj se pomogne, a da se istovremeno ostvari javni interes da građani imaju istinitu i sveobuhvatnu informaciju.

”Na dobrom smo putu da pronađemo odgovore na teška pitanja sa kojima se suočavamo. To su govor mržnje, širenje dezinformacija i onlajn uznemiravanje. Imamo i probleme sa ad hoc divljim portalima koji djeluju iz sive zone i ne registruju se, a koji pogotovo u kriznim periodima pokušavaju da kvazi-novinarstvom utiču na dešavanja u Crnoj Gori. i za tu situaciju imamo odgovore”, rekao je Rudović.

On je kazao i da je predviđeno povećanje sredstava medijima u Fondu za medijski pluralizam. Pojasnio je da je fond prošle godine iznosio oko 860.000 eura i da je predlog da bude višestruko uvećan. Rekao je da je to prema predlogu iz Medijske strategije preko četiri puta.

”Ovaj predlog iz ugla komercijalnih medija je bio vrlo argumentovan, jer se iz budžeta direktno finansira javni servis. Činjenica je da javni servis ne brine i ne treba da brine o finansijama, njegova stabilnost ne smije biti dovedena u pitanje, ali sa druge strane mora da podnosi odgovornost u slučaju da ne ispunjava svoju ulogu”, rekao je Rudović.

Predsjednica Društva profesionalnih novinara (DPN) Mila Radulović, koja je bila član radne grupe za izradu strategije, kazala je da su tri stvari u dom dokumentu veoma važne za medijsku zajednicu.

”To su jačanje uredničke uloge u medijima, kroz donošenje redakcijskih statuta, samoregulacija, kao i ekonomsko-socijalni status novinara. Usvajanje kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost, a u medijsku strategiju ušao je i predlog da se novinarima omogući beneficirani radni staž”, rekla je Radulović.

Direktor Medijske asocijacije za Jugoistočnu Evropu Vuk Maraš rekao je da su kroz predlog mjera pokušali da djeluju na probleme u poslovanju medija. Pojasnio je da je predlog smanjenje PDV za štampu, povećanje sredstava u Fondu za medijski pluralizam...

Bonus video: