Sletjeli prvi “turisti” iz Finske

Ždralovi doletjeli na Nikšićko polje, gdje prave pauzu za odmor na dugom putu do Libije

4705 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Milan Tepavčević
Foto: Milan Tepavčević

Nikšićko polje je jedno od najznačajnijih mjesta za ptice u državi i ono predstavlja jedan od glavnih migratornih koridora u Crnoj Gori.

”Posebno interesantno je tokom proljećnje seobe, gdje za, ornitofaunu, vrlo egzotične ptice slijeću i odmaraju se tokom povratka iz Afrike, ka krajnjim destinacijama. To su u prvom redu ždralovi, ali ima i drugih vrsta, kakve su rode”, kazao je ornitolog Darko Saveljić.

Upravo su ovih dana ždralovi sletjeli u Crnu Goru i na Nikšićkom polju napravili pauzu za odmor na njihovom dugom putu od Finske do Libije.

”U Crnu Goru je juče zvanično sletio prvi turista iz Finske. Ta informacija je promakla kako graničnoj policiji tako i carinicima ali ne i našim ornitolozima koji su mu ušli u trag preko žute nanogice. Pomislili biste da se radi ili o strogo štićenoj ličnosti, što donekle i jeste istina, jer je zaštićen zakonom, ili o nekoj bezbjedonosno interesantnoj personi. Njegova graciozna pojava praznik je i za oči i za uši jer je riječ o neprikosnovenim letačima, ždralovima od kojih je jedan uredno i prstenovan pa možemo znati i gdje je rođen tj. izležen”, objavili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) na njihovoj Fejsbuk stranici.

Podsjetili su da se ždralovi na Balkanu više ne gnijezde, ali da preko Crne Gore prelijeću na putu iz ili ka sjevernoj Africi, i da se mogu vidjeti na Budoškim barama, kao i livadama Brezovika, pored rijeke Zete, gdje ih je Milan Tepavčević i fotografisao.

”To je ujedno i prvo mjesto na kojem prave pauzu nakon preleta Jadranskog mora. Ako na nebu uočite vrlo bučnu ekipu, prepoznatljive V formacije, javljajte, šaljite sliku, snimak, lokaciju. Svaka informacija je od velikog značaja”, pozvali su iz CZIP-a.

Bonus video: