Nova baza podataka o maslinarskoj proizvodnji

Prekogranični projekat unapređenja maslinarstva u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH

1635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Maslinarsko društvo “Boka”, jedan od partnera u projektu “Jačanje konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja u programskom području kroz prekograničnu saradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - COOPeR (Interreg – IPA CBC)”, kreiralo je sveobuhvatnu zajedničku bazu podataka o maslinarskoj proizvodnji za sve tri partnerske zemlje.

Cilj projekta je uspostavljena prekogranična saradnja zemalja regiona kroz osnivanje Centra za maslinarstvo, u kome će se sprovoditi zajednička istraživanja na polju razvoja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

”Izrada digitalne baze podataka o maslinarskoj proizvodnji, prilagođene cijelom projektnom području, osmišljene od strane priznatih regionalnih stručnjaka u ovoj oblasti, po metodologiji i Upitniku za stejkholdere i mapiranje maslinjaka koje je pripremio prof. dr Mirko Knežević, docent na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, sa svojim timom, uspješno je završena. Mapiranje je, na području Hrvatske sprovela Hrvatska gospodarska komora, na području Bosne i Hercegovine Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, a u Crnoj Gori (Herceg Novi, Tivat i Kotor), Maslinarsko društvo Boka”, saopšteno je iz te NVO koja okuplja bokeške maslinare.

Nakon sprovedenog anketiranja, prikupljene su informacije o proizvođačima, zasadima masline, načinu uzgoja i održavanja, proizvodnji i plasmanu maslinovog ulja, o institucionalnoj i stručnoj podršci, planiranim aktivnostima u sektoru maslinarstva i uljarstva u narednom periodu, kao i potrebama maslinara za dalji razvoj i napredak ove djelatnosti. Kako se navodi, u Crnoj Gori je anketirano više od 30 maslinara i privrednih subjekata u maslinarskoj proizvodnji, zainteresovanih za učešće u ovakvim projektima, “što je osnova za prikupljanje značajnih informacija i digitalizaciju istih, mogućnost aktivnog unosa novih i promjenu trenutnih podataka u bokokotorskom podrejonu uzgoja masline, uključivanje drugih podrejona i primjenu na širem području Crne Gore”.

”Baza podataka, koja je operativna u sve tri zemlje od sredine decembra prošle godine, pruža mogućnost jednostavnog pregleda stanja u maslinjacima u projektnom području kao digitalni alat za lakše praćenje promjena na terenu i planiranje aktivnosti koje će biti od koristi, prije svega, maslinarima”, objašnjavaju iz MD “Boka”.

Projekat COOPeR započeo je 15. decembra 2020. godine i traje dvije godine. Ukupan budžet projekta iznosi 884.677 eura, dok je iznos sredstava opredijeljen za projektne aktivnosti u Crnoj Gori, 95.586 eura. Vodeći partner na projektu je Grad Mostar, dok su projektni partneri Hrvatska gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hecegovine i Maslinarsko društvo “Boka”. Projekat je finansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, kroz prekogranični program IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Po završetku projekta, baza podataka ostaje u vlasništvu Maslinarskog društva “Boka” i biće od koristi svim učesnicima i subjektima u oblasti maslinarstva i ruralnog razvoja - maslinarima, naučnim institucijama, resornom ministarstvu, lokalnim upravama, privrednicima, studentima.

Bonus video: