Direktor i članovi Odbora "Montenegro works" prijavili imovinu: Ušteđevine od 20.000 do više od 900.000 eura

Najveću imovinu među njima prijavio je bivši izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke Pal Kovač

31954 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Radulović, Foto: ToMontenegro
Radulović, Foto: ToMontenegro

Svi članovi Odbora direktora "Montenegro works" (Crna Gora radi) prijavili su prihode i imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Niko od njih nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune, dok je to uradio direktor kompanije Filip Radulović.

Vlada je sredinom oktobra imenovala šestočlani Odbor direktora, dva mjeseca nakon što je osnovana ova kompanija u državnom vlasništvu.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da je javni funkcioner dužan u roku od 30 dana od imenovanja da dostavi imovinski karton Agenciji ili o prelasku na drugu javnu funkciju obavijesti tu instituciju.

Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Svi članovi Odbora direktora su ispunili svoju zakonsku obavezu.

Radulović je prije prelaska u "Montenegro works" osam mjeseci bio predsjednik Odbora direktora "ToMontenegro", nacionalne aviokompanije.

On je prijavio da je njegova plata bila 1.000 eura mjesečno, a na računima je imao oko 120.000 dolara u martu ali je ta suma u međuvremenu smanjena na malo više od 98.000 dolara.

Radulović je vlasnik automobila "bmw" iz 2008. godine, koji je stekao kupovinom.

Najveću imovinu među njima prijavio je bivši izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke Pal Kovač.

Kovač je prijavio je da je u septembru prihodovao 12.600 eura, a da je na tekućem računu imao 917.000 eura.

Član OD “Montenegro works” je naslijedio polovinu kuće od 200 metara kvadratnih, a pored toga vlasnik je državne obveznice.

Bodin Šćepanović prijavio je Agenciji da kao član Odbora direktora prihoduje 400 eura mjesečno, a da je njegova osnovna plata iznosila 10.000 eura.

Na jednom od dva tekuća računa ima 95 eura, a na drugom nepunih 225.000 saudijskih rijala, što je više od 50.000 eura.

Ivanka Višnjić prijavila je Agenciji da mjesečno prihoduje 5.000 eura, a da na bankarskim računima ima 20.000 eura.

Milena Milović, prema kartonu, prijavila je da je pomoćnia ministra finansija i socijalnog staranja za obračun, kontrolu i politiku zarada.

Ona je predsjednica Kreditno-garantnog odbora Investiciono-razvojnog fonda, kao i članica radnih grupa za izradu Analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad i za pripremu Predloga fiskalne strategije Crne Gore 2021-2024. godine.

Njena primanja iz Ministarstva finansija su, prema kartonu, iznosila u septembru oko 1.560 eura sa varijabilom. Milović je vlasnica “reno megana” iz 2007. godine.

Miloš Rajković je prvio u aprilu prošle godine na predlog Ministarstva finansija imenovan za člana Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Tada je prijavio da je osim osnovne plate od 434 eura primio i 250 eura naknade.

Javni funkcioneri imaju obavezu da do kraja mjeseca dostave redovne godišnje imovinske kartone.

Iz Vlade je prilikom osnivanja "Montenegro works" saopšteno da će se baviti praćenjem i analizom finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države i stručnom podrškom u sprovođenju reformi radi efikasnijeg upravljanja.

Bonus video: