Kolašin: Kvalitet primarne zdravstvene zaštite mora pratiti ubrzan razvoj grada

Zaposleni uspješno odgovorili izazovima pandemije, ali i zimske turističke sezone, ocijenio direktor kolašinskog Doma zdravlja Milan Marković

3239 pregleda 325 reakcija 5 komentar(a)
Vukčević i Marković, Foto: Dragana Šćepanović
Vukčević i Marković, Foto: Dragana Šćepanović

Kvalitet primarne zdravstvene zaštite u Kolašinu mora pratiti ubrzan razvoj tog grada, a za to, tvrde u menadžementu Doma zdravlja (DZ), imaju konkretne, ambiciozne planove.

Kako za “Vijesti” kaže direktor te ustanove Milan Marković, svakodnevno se radi na unapređenju zdravstvenih usluga i kadrovskih kapaciteta.

On ocjenjuje da su zaposleni uspješno odgovorili izazovima pandemije, ali i zimske turističke sezone.

Dom zdravlja u Kolašinu
Dom zdravlja u Kolašinufoto: Dragana Šćepanović

Najkrupniji pomak, koji je napravljen prošle godne, ove godine je usavršen, a riječ je o svakodnevnom prisustvu ortopeda u kolašinskom Domu zdravlja. To je, objašnjavaju Marković i njegov pomoćnik dr Momčilo Vukčević, pored pogodnosti za pacijente, ujedno i olakšalo rad Hitne pomoći, ali i uštedjelo mnogo novca.

”To je praksa od prošle godine, koju smo ove zime usavršili. Jedan od tri ortopeda hirurga svakodnevno je bio prisutan u DZ. Riječ je o ljekarima koju su vrhunski crnogorski kadar. Oni su bili zaduženi za sve pacijente koji su povrede doživjeli na skijalištima. Poznato je da se ranije zbog najmanje povrede te vrste moralo do Podgorice. Do prošle sedmice, ortopedi su bili svakodnevno, sada će dolaziti utorkom, po jedan, a ako procijenimo da je potreba, onda i češće. Pored njih, jednom sedmično, kao i što je uobičajeno godinama, dolaze naizmjenično još dva ortopeda za ostale pacijente”, kaže Marković.

Kako objašnjava Vukčević, ta traumatološka ordinacija omogućava, između ostalog, “praćenje povreda, stavljanje i skidanje gipsa, pa čak i jednostavnije hirurške intervencije”.

On podsjeća da je ranije bilo slučajeva da Hitna obavlja i po pet transporta dnevno povrijeđenih posjetilaca ski-centara do Podgorice.

”Dovođenjem tih ortopeda mnogo smo rastretili osoblje Hitne. Značajna je i finansijska ušteda, a uskoro ćemo imati i precizne podatke koliko je novca ušteđeno jer nije bilo troškova transporta do Podgorice, plaćanja prekovremenih sati rada osoblju, ušteda vremena…To bi koštalo daleko više od iznosa koji smo izdvojili za angažovanje ortopeda”, kaže Vukčević.

Marković podsjeća da, pored ortopeda, po ustaljenom redosljedu, u Kolašin dolaze još mnogi specijalisti, među kojima su po dvojica kardiologa i radiologa, pneumofizolog, urolog, fizijatar, neurolog, psijhijatar, oftamolog...

U toku su pregovori, kaže on, da ubuduće dolazi i endokrinolog.

Raniji izrazit nedostatak ljekara opšte medicine, tvrdi Vukčević, sada je ublažen. Odnedavno je u toj ustanovi, nakon odrađenog pripravničkog staža, na određeno vrijeme angažovana jedna doktorka, a uskoro će se još jedna da se vrati sa bolovanja.

Dvije ljekarke su na specijalizaciji porodične medicine, a do kraja godine jedna bi trebalo da završi specijalizaciju pedijatrije.

Specijalizant te ustanove je i ljekar koji započinje specijalizaciju ginekologije.

Marković kaže da je izuzetno važno što se u Kolašin vratio i pedijatar, dr Vukčević.

”Bez njegove pomoći i angažmana, kako u ambulanti, tako i kao mog pomoćnika, ova ustanova ne bi mogla da odgovori svim izazovima. Izuzetno sam mu zahvalan što se vratio u Kolašin, s obzirom na to da je ovdje radio dugi niz godina i da je riječ o odličnom ljekaru u kojeg imaju povjerenja i roditelji i djeca. Jedan sugrađanin je na početku mog mandata kazao da ako uspjem da vratim dr Vukčevića u Kolašin, više ništa ne moram da uredim, jer će to biti više nego dovoljno”, kaže direktor kolašinskog Doma zdravlja.

Marković je zadovoljan što su, kako objašnjava, “odnosi sa osobljem Hitne pomoći sada relaksirani, pa odlično sarađuju”.

Tokom minulih mjeseci kada je falilo ljekara u kovid ambulanti, kaže on, ljekari Hitne su odrađivali smjene u Domu zdravlja, što je bila velika pomoć.

Direktor kaže i da je red kovid ambulante značajno unaprijeđen minulih mjeseci. O tome, objašnjava, “govore mnoge pohvale pacijenta iz drugih gradova, koji su bili zadovoljni organizacijom u toj ambulanti”.

Posebna briga za zdravlje starih u selima

Na seoskom području kolašinske opštine sada postoje tri zdravstvena punkta - u Gornjoj i Donjoj Morači i u Kraljskim Barama. U te ambulante jednom sedmično dolazi ljekari DZ. Kako Marković kaže, ranijih godina morački punktovi su renovirani, ali ne i u Kraljskim Barama. Novac za adaptaciju ambulante u tom selu obezbijeđen je ove godine iz kapitalnog državnog budžeta.

Prema riječima dr Vukčevića, ambicija mendžmenta DZ je da se dodatno unaprijedi briga o zdravlju, naročito staračkih domaćinstava na selu.

”Uputili smo zahtjev resornom ministarstvu da se obezbijede sredstva za formiranje tima zdravstvenih radnika koji bi bio zadužen za seosko područje. Radili bi po pozivu, ali i preventivne posjete domaćinstvima u udaljenim selima. U principu, naša briga o pacijentima na selu je i sada na zavidnom nivou, ali želimo da je unaprijedimo, jer smo posebno posvećeni toj grupi”, ističe Vukčević.

Iz kapitalnog budžeta ove godine obezbijeđen je i novac za ugradnju lifta u DZ, što će pacijentima sa teškoćama u kretanju učiniti dostupnijim amblante i laboratoriju na drugom sparatu ustanove.

Bonus video: