"PUH ĐORĐE I DUHOVI TRIFTARA"

Originalna promocija Prošćenskih planina: Žarko i Đorđe zovu u prirodu

Kroz avanture Đorđa puha i njegove družine Vučinić motiviše mališane, ali i njihove roditelje, da posjete sjever
543 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Vučinić, Foto: Željka Vučinić
Žarko Vučinić, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 22.10.2017. 19:06h

Inženjer šumarstva i pisac za djecu Žarko Vučinić, kroz čudesne avanture Đorđa puha i njegove družine motiviše mališane koji pročitaju njegove knjige, ali i njihove roditelje, da posjete sjever Crne Gore, Prošćenske planine i kanjon rijeke Tare.

Upravo su Prošćenske planine, kao mjesto porijekla i predivnih uspomena iz djetinjstva, 'lajtmotiv' Vučinićevog života i dosadašnjeg stvaralaštva za najmlađe. U želji da promoviše sjever Crne Gore, planine, kanjon Tare, ekologiju i povratak djece prirodi, Vučinić je u izdanju izdavačke kuće "Gligorije Dijak“ 2016. objavio prvu knjigu za djecu “Čudesni svijet puha Đorđa”, a njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ 2017.godine.

"Rođen sam u Beogradu, a svake godine sam sa svojim djedom dolazio u kanjon rijeke Tare, u selo Gostilovina, koje se nalazi baš na ulazu u kanjon rijeke na Prošćenskim planinama koje promovišem. Zavolio sam tu prirodu i zbog toga sam studirao šumarstvo", kazao je Vučinić.

Životni put ga je 2000.godine doveo u Podgoricu, gdje živi i radi, ali sa svojom porodicom redovno posjećuje porodičnu kuću u Gostilovini.

"Veseli me što i moja, i djeca koju poznajem iz grada, kad dođu u to zeleno okruženje, postaju mnogo komunikativnija, srećnija, neposrednija i sva njihova čula su u funkciji. Imaju tu sličnu pozitivnu energiju koju sam ja imao kao dijete", ispričao je Žarko.

Promovišući naročito prvu knjigu, kroz razne radionice i brojne kontakte sa djecom iz raznih krajeva Crne Gore i Srbije, Žarko je zaključio da djeca iz različitih krajeva države drugačije doživljavaju prirodu.

"Djeca iz Bara ili Podgorice imaju želju za prirodom ali na određena pitanja drugačije reaguju. Osjećam da su na jedan način uskraćena za prisustvo u prirodi. Ideja mudrog postupanja s prirodom treba da se utka, da se djeca upoznaju sa kulturnim nasljeđem, da bi društvo prosperiralo“, smatra Vučinić.

Zato knjige koje je napisao promovišu mudro postupanje prema prirodi, kojemu treba učiti djecu.

„Imate djecu koja ne znaju u prvom ili drugom razredu da nacrtaju kravu, nego nacrtaju ljubičastu kravu sa omota čokolade „milka“. Zato svaku svoju edukativnu radionicu počinjem sa desetominutnim uvodom zašto je priroda važna svima nama“, kazao je Žarko.

On smatra da su djeca koja provode vrijeme u prirodi mnogo srećnija i da će, ako imaju što više kontakta s prirodom, postati bolji ljudi.

"Postaće 'ekolozi' koji će nositi ljubav prema prirodi u srcu, a ne u laptopu ili tabletu. Biće istinski ljubitelji prirode“, kazao je Žarko, koji i kroz NVO "UROŠ - Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“, promoviše Prošćenske planine.

Kvalitet prve knjige “Čudesni svijet puha Đorđa” je prepoznao i Zavod za školstvo, koji je dao dozvolu da se knjiga promoviše i po crnogorskim školama.

Vučinić knjige promoviše kroz edukativne radionice “Priroda, djeca, mašta - učimo uz puha Đorđa”, tokom kojih djeca uče zašto je važno da provode vrijeme u prirodi i koliko je ona zanimljiva.

Žarko je kazao da je veoma ponosan kada djeca koja su pročitala njegove knjige požele da uživo vide lokacije koje su pomenute u knjizi.

"U junu su me zvali iz Planinarskog kluba “Radnički” i rekli da imaju desetoro djece koja su pročitala knjigu i željela bi da posjete lokacije u kanjonu Tare", ispričao je Žarko.

Vučinić uveliko promoviše drugu knjigu „Puh Đorđe i duhovi triftara“, koja predstavlja drugi dio avanture o vragolastom puhu i njegovoj družini.

"Ideja mi je bila da na maštovit i ponekad duhovit način opišem zajedništvo živih i mitskih bića u borbi protiv uništenja planete. Istovremeno, priča o duhovima triftarima koji nas štite je, u stvari, eho majke prirode što odzvanja kanjonom Tare i šalje poruku čitaocima “ da se mudro i sa uvažavanjem ophodimo prema svakom živom biću i prirodi“, kazao je Žarko.

Vučinić je u ovoj savremenoj ekološkoj bajci za djecu pokušao da opiše ljubav prema bisernoj rijeci Tari, Prošćenskim planinama, bajkovitom i mističnom predjelu okupanom rajskim bojama, legendama predaka i poštovanje prema iskonskom životu gorštaka.

Planira da napravi trilogiju i time završi sa puhom Đorđem, da bi se nakon toga posvetio knjizi pjesama iz šume i kratkim pričama.

 Ne razmišlja o nagradama, ali ih dobija

Vučinić je za knjigu "Puh Đorđe i duhovi triftara“, dobio nagradu za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2017. godini, koju dodjeljuje Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade. Kaže da nije razmišljao o bilo kakvim nagradama, već da želi da, uz pomoć knjige, kao komunikacionog alata, dopre do djece, da pročitaju knjigu. Žarkovim knjigama posebnu vrijednost daju ilustracije koje je, kako je kazao, za prvu knjigu radila mlada ilustratorka Ivana Vujošević, a za drugu Anastasija Kostići Dragoslav Dedić.

Preporučujemo za Vas