Ulcinj: Radovi na uređenju Velike skele ispod Starog grada prekinuti i odloženi do daljnjeg

"O svemu je izrađen zapisnik i prekršaj JP biće sankcionisan", kazao je sekretar komunalnih poslova Adnan Alibegu

14997 pregleda 3 komentar(a)
Danas u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Danas u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Pripremni radovi na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada u Ulcinju, koji su počeli jutros, prekinuti su i odloženi do daljnjeg.

To je "Vijestima" indirektno potvrdio sekretar komunalnih poslova Adnan Alibegu.

Njegov resor danas nije Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom (JP Morsko dobro), koje finansira skoro milionski projekat, izdao imperativno rješenje za prolaz teških kamiona i bagera jednosmjernim gradskim ulicama ili kaldrmom do Velike skele.

Zbog toga su, naveo je, na lice mjesta odmah izašli pripadnici Komunalne policije i Uprave policije.

"O svemu je izrađen zapisnik i prekršaj JP biće sankcionisan", kazao je Alibegu.

Potvrdio je da mu je JP Morsko dobro u petak poslalo zahtjev za izdavanje rješenja za prolaz građevinskih mašina preko Pristana do Velike skele.

"Rok je bio kratak ali mi svejedno ne bi izdali to rješenje. Prvo moramo da sjednemo sa ljudima iz Morskog dobra i ponovo razgovaramo o spornom projektu", kazao je Alibegu navodeći da njegov sekretarijat neće izdati rješenje dok se ne obave razgovori.

Iz JP Morsko dobro je "Vijestima" rečeno da su jutros u pitanju bili pripremni radovi.

Odgovor nije stigao na dodatno pitanje da li će oni biti nastavljeni i kada.

Realizaciji tog projekta kategorično se protive iz Opštine kao i iz Društvu prijatelja Starog grada.

Tvrde da bi prvo jače nevrijeme napravilo haos od planiranog parternog uređenja.

Zato smatraju da je taj novac pametnije uložiti u neke druge projekte, prije svega u osposobljavanju Kaceme, izradi kvalitetnih navoza za izvlačenje barki...

Starograđanin Selim Karamanaga, koji je juče pratio početak radova, smatra da projekat nije dobar i da se većina mještana protivi njegovoj realizaciji.

"Imamo i peticiju sa preko 200 potpisa. Nas niko nije pitao", kazao je Karamanaga Vijestima.

Alibegu je ranije "Vijestima" kazao da Ulcinju ne treba još jedan invalidni projekat, poput Kaceme koja je, kako je naveo, apsolutno nefunkcionalna.

Međutim, koordinator JP za opštine Ulcinj i Bar Omer Bajraktari tada je kazao da bi Ulcinj kroz realizaciju milionskog projekta uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera.

Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

Nakon okončanih tenderskih procedura, JP trebalo je da zaključi ugovor sa izvođačem radova za parterno uređenje Velike skele - pristaništa u zoni Morskog dobra u okviru DSL "Stari grad Ulcinj - sektor 63".

Izvođač radova će biti firma DOO "Erlang", a investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800 hiljada eura. Sa drugom fazom, ukupna investicija iznosi blizu milion eura.

Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada.

Prostor trga projektom se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima oko 4x4 metra koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga.

Na mjestu promjene pravca, raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa i predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedenja poput stolica, klupa, ležaljki.

Skupa sa zelenim poljima, čine neku vrstu denivelisanog parka.

Obrada površine trga, kako je predviđeno projektom koji je izradio podgorički studio “Sintezes”, u većem dijelu je od štampanog betona, ali se uz more, kao prelaz ka postojećim kamenim blokovima pojavljuju polja popločana kamenom. Na taj način se pojas uz more po malo izdvaja od prostora trga kao obalna promenada.

Uz stijene ispod Starog grada planirano je formiranje zelenog pojasa, zone sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent.

Tokom izrade Glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena.

Planirano je da radovi na parternom uređenju Velike skele, budu okončani za 120 dana.

No, najnovija dešavanja upućuju na zaključak da dinamika radova makar za sada, neće ići željenim tempom.

JP moralo i gradilišnu tablu da skida

Današnji nesporazum između JP Morsko dobro i lokalnih vlasti oko uređenja Velike skele nije prvi a da će biti nesuglasica znalo se još 25. februara kada je Morsko dobro moralo da ukloni gradilišnu tablu nakon što je Komunalna policija konstatovala da je ona postavljena suprotno opštinskoj odluci o komunalnom redu.

"Investitorska tabela, čiji je investitor Morsko dobro, postavljena je bez odobrenja nadležnog organa, što je suprotno odluci o komunalnom redu. Nalaže se subjektu nadzora da odmah otkloni nepravilnosti, u suprotnom, službenici Komunalne policije, preduzeće sve zakonske mjere i radnje iz svoje nadležnosti" pisalo je tada u zapisniku Komunalne policije, okačenom na tabli JP.

Bonus video: