Za uzurpaciju i divlju gradnju 200 eura kazne

Nakon podnesenih krivičnih prijava, pet vlasnika kućica na obalama Bojane prihvatilo da uplati iznos u humanitarne svrhe...

1673 pregleda 4 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Shutterstock
Ada Bojana, Foto: Shutterstock

Svih dosad pet prijavljenih vlasnika kućica na obalama Bojane, protiv kojih je policija podnijela prijave zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta, prihvatili su u Osnovnom državnom tužilaštvu da plate po 200 eura u humanitarne svrhe primjenom instituta odloženog gonjenja, saznaju “Vijesti”.

Tokom prošle sedmice, ulcinjska policija saopštila je da je ODT- u podnijela krivične prijave protiv mještana L.B. (30), G.P. (41), N.V. (51), S.V. (49) i D.V. (41), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo - protivpravno zauzimanje zemljišta. U saopštenju je pisalo da su, kako se sumnja, od 2010. do 2019. zauzimali zemljište na lijevoj obali Ade Bojane, odnosno u zoni Morskog dobra, i na tim parcelama gradili bez odobrenja nadležnog državnog organa.

Međutim, prema saznanjima “Vijesti”, u pitanju su na desetine objekata, možda i do stotinu, a policija intenzivno radi na otkrivanju identiteta vlasnika, protiv kojih će takođe biti podnijete prijave.

U ODT-u podsjećaju da su inspektori Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u prethodnom periodu obavljali monitoring na području Bojane, gdje su konstatovali postojanje više montažnih objekata, postavljenih mimo propisane procedure.

”Uz prijavu su dostavljene i fotografije objekata, te Uprava policije OB Ulcinj, po nalogu ODT-a Ulcinj obilazi teren. Na osnovu dostavljenih fotografija, ukoliko lice mjesta u međuvremenu nije izmijenjeno, policija pronalazi objekte, utvrđuje identitet vlasnika, nakon čega podnosi prijavu ODT Ulcinj u redovnoj proceduri, protiv identifikovanih vlasnika objekata. Na ovaj način dosad su identifikovani vlasnici 5 objekata, koji su pozvani u ODT Ulcinj da daju iskaz”, piše u odgovoru ODT na pitanja “Vijesti koje potpisuje rukovodilac Vladimir Savović.

On je potvrdio “da su do sada saslušani prijavljeni prihvatili da se predmet okonča primjenom instituta odloženog gonjenja, odnosno uplatama u humanitarne svrhe”.

Prema zvaničnim podacima, na obalama Bojane registrovano je više od 570 montažnih objekata privremenog karaktera. Međutim, u “Morskom dobru” potvrđeno je “Vijestima” da je u međuvremenu evidentirano i više od 100 nelegalnih građevina.

”U toku su neke izmjene i dopune, ali očekujemo uskoro i izradu novog kataloga privremenih objekata za područje Ade Bojane”.

Prema saznanjima “Vijesti”, prijavama inspektora uglavnom su obuhvaćeni stariji objekti, od kojih mnogih više i nema na mjestima na kojima su svojevremeno evidentirani. Prema istim saznanjima, u ODT zato i blagonaklono gledaju na te slučajeve, pa će i tokom izvjesnih narednih postupaka prijavljenim vlasnicima uglavnom nuditi odložena gonjenja.

”Ima na desetine tih objekata, ali to nijesu samo kućice već i platforme, privezišta za barke i slično. Policija ulaže dosta napora obilazeći teren u pokušaju da pronađe objekte sa fotografija da bi na kraju konstatovali da neki od njih zapravo više i ne postoje”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On je kazao da tužilaštvo svim prijavljenim nudi po 200 eura uplate u humintarne svrhe cijeneći starost objekata, ali da za neke objekte može nastupiti i zastara jer su za ta djela zaprijećene male kazne.

”Uz to, vlasnici svih objekata koji ostaju na terenu, moraće da zaključe regularne ugovore sa JP i plate zakup”, kazao je on.

Bonus video: